Pārlekt uz galveno saturu

Atzīmēta ainavu arhitektūras un plānošanas specialitātes 30 gadu jubileja

Attēla autors: No LLU arhīva

No 15. Līdz 19. aprīlim Latvijas Biozinātņu un tehnoloģiju universitātes (LBTU) ainavu arhitektūras un plānošanas studenti un mācībspēki aizvadījuši svētku nedēļu, kurā notika vairāki nozīmīgi pasākumi – starptautiskā darbnīca Erasmus+ BIP "Think out of the Box2024", zinātniski praktiskā konference "Ārpus rāmjiem" un absolventu salidojums.

Svētku nedēļa iesakās ar studentu starptautisko darbnīcu "Think out of the Box". Izmantojot dažādus koksnes materiālus, ieskaitot koka būvniecības procesā radušos materiālu atlikumus, studenti no Latvijas un ārvalstu augstskolām meklēja radošus un funkcionālus risinājumus ārtelpas vides elementiem. Kursa laikā Valdekas pils parkā studenti prezentēja sešus vides objektus. Sešās starptautiskās grupās darbojās 39 studējošie, no tiem 24 LBTU studiju programmas "Ainavu arhitektūra un plānošana" 2. kursa studenti, septiņi studenti no Viļņas Ģediminas tehniskās universitātes (Lietuva) un astoņi topošie ainavu arhitekti no Igaunijas Dzīvības zinātņu universitātes.

Lai realizētu vides objektus, studenti visu nedēļu darbojās Meža un vides zinātņu fakultātes (MVZF) Starpnozaru zinātniskajā laboratorijā, kas nodrošināta ar kokapstrādes iekārtām un darbarīkiem. Jāatzīmē, ka ainavu arhitektūras studenti turpmāk vēros materiālu noturību un elementu izmantošanu ilgākā laika posmā. Vides objekti izvietoti Valdekas pils parkā, ko var apskatīt un izmēģināt visi interesenti. Aktivitātes tika īstenotas Ainavu arhitektūras un vides inženierijas institūta Erasmus+ BIP programmas ietvaros.

Savukārt pēc tam sekoja zinātniski praktiskā ainavu arhitektūras specialitātes 30 gadu jubilejas konference "Ārpus rāmjiem", kas vienkopus pulcēja studentus, absolventus, nozares profesionāļus un ainavu arhitektūrai tuvu jomu speciālistus, iesaistoties sarunās par ainavu arhitektiem un visai sabiedrībai aktuālām tēmā.

Diskusijā par mobilitāti tika apspriesti jautājumi - kā pēdējo piecu gadu laikā attīstījusies mobilitāte, kā ar ainavu dizaina un plānošanas palīdzību risināt drošības aspektus un mainīt lietotāju paradumus. Sadaļā par meža terapiju un dabas klātbūtni pilsētā tika apspriesta dabas terapijas nozīme un aktualitāte, ar ko tā atšķiras no atrašanās dabā, kā motivēt iedzīvotājus doties un darboties dabā. Savukārt diskusijā par ainavu pārvaldību ar Ģeogrāfiskās informācijas sistēmas (ĢIS) rīkiem un kartogrāfiju tika risināti jautājumi par mākslīgā intelekta izmantošanas iespējām, ĢIS rīku pielietojumu klimata pārmaiņu izraisīto seku analīzē un attīstības scenāriju modelēšanā.

Konferencei pievienojās arī Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) Liepājas studenti un mācībspēki, ar kuriem norit sadarbība ekodizaina un ainavu arhitektūras studiju kursā.

Dienas noslēgumā absolventi un mācībspēki pulcējās salidojumā, svinot specialitātes 30 gadu jubileju, atceroties kopīgi pavadīto studiju laiku un runājot par sadarbības iespējām nākotnē. 

Universitātes mācībspēki saka lielu paldies visiem atbalstītājiem: LBTU Erasmus+ KA1 mācību mobilitātes koordinatorei Zinaīdai Jurševskai, Edgaram Rudzītim no SIA "Zaza Timber", Uģim Ozolam AS "Riga Wood Baltic" un AS "Latvijas Finieris", Mikam Lukstiņam un Ilzei Janpavlei no SIA "Fixman", kā arī Būvniecības un kokapstrādes institūta vadītājai Vivitai Puķītei par iesaistīšanos, lai starptautiskā aktivitāte "Think out of the BOX" turpinātos arī nākamos gadus.

Pievienots 22/04/2024