Pārlekt uz galveno saturu

LLU matemātiķi īstenos sadarbību ar Lietuvas un Baltkrievijas universitātēm

Attēla autors: No LLU arhīva

9. decembrī Matemātikas katedras mācībspēki - katedras vadītāja Ilze Jēgere, profesors Aivars Āboltiņš un lektore - pētniece Anna Vintere - devās komandējumā uz Aleksandra Stulginska Universitāti (Lietuva), lai Latvijas, Lietuvas un Baltkrievijas pārrobežu sadarbības programmas ietvaros veidotu trīspusēju sadarbību starp Latvijas Lauksaimniecības universitātes, Aleksandra Stulginska Universitātes un Baltkrievijas Valsts universitātes Starptautiskā Saharova Vides institūta matemātiķiem un pētniekiem.

Partneri vienojās, ka sadarbības mērķis ir veicināt ekonomisko un sociālo attīstību visā pārrobežu reģionā, risinot kopīgas problēmas, tai skaitā, nodarbinātības sekmēšana, kā arī uzņēmējdarbības un inovāciju veicināšana.

Lai sekmētu minēto trīs universitāšu kompetenci pasaules klases zinātnisko pētījumu programmas, cilvēkkapitāla attīstību un zinātnisko izcilību, visās partnervalstīs projekta ietvaros plānots izveidot Zinātniskos datu centrus, kas ietvers ne tikai zinātniskās pētniecības programmu, bet arī stratēģisku sadarbību ar biznesa sektoru, ar mērķi izglītot jaunos profesionāļus vides, lauksaimniecības un ekoloģijas datu analīzes tehnoloģijās. Partneri plāno kopīgi strādāt pie jaunas profesijas - Datu analītiķis – standartu izveides, kā arī nodrošināt priekšnosacījumus šīs kvalifikācijas iegūšanai.

LLU matemātiķi šī projekta ietvaros plāno izstrādāt divus jaunus studiju kursus - statistiskā modelēšana inženieriem (plānots, ka izstrādāt tiks aicināts profesors A.Āboltiņš) un lietišķās daudzfaktoru metodes (plānots, ka izstrādāt tiks aicināta profesore I.Arhipova) un tos piedāvās gan LLU maģistrantiem, gan ārvalstu studentiem. Starptautiskie starpaugstskolu kursi būs gan latviešu valodā, gan angļu valodā, kā arī krievu valodā - e-studijās, jo Baltkrievijas studentiem tie tiks piedāvāti kā izvēles kursi.

Turpinoties sadarbībai, partneruniversitātes izstrādās starptautiskus starpaugstskolu kursus, kuru tematika ietver trīs dažādus virzienus - darbs ar  nestrukturētu informāciju pārveidošanu strukturētā informācijā, datu analīzes programmatūra, kā arī datu bāzes un darbs ar dažādiem datiem.

Pievienots 13/12/2016