Pārlekt uz galveno saturu

Sausās uzturdevas izstrāde NBS vajadzībām

Attēla autors: No LLU arhīva

PRODUKTS

Sausās uzturdevas komplekti Latvijas Nacionālo bruņoto spēku (NBS) ēdināšanai.

IDEJA

Doma par sausās pārtikas izstrādi Latvija LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļas pārstāvjiem radās pēc LLU pārstāvēšanas konferencē "Defence Industry and Joint Industry Development Possibilities in the Baltic States" 2009. gadā, pēc sarunas par Latvijas NBS pārtiku. Sarunas laika tika noskaidrots, ka pārtika – sausās uzturdevas, ko lieto Latvijas NBS, līdz sadarbības uzsākšanai iepirkta ārvalstīs, kā rezultātā radās doma, ka to var ražot arī Latvijā.

SADARBĪBA

Pēc pārrunām ar LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes (PTF) zinātniekiem aizsākās LLU TEPEK un LLU PTF sadarbība ar vairākiem Latvijas uzņēmumiem. Zinātnieki izstrādāja sabalansēta uztura ēdienkartes sausajām uzturdevām un piemeklēja attiecīgos specifiskos iepakojumus, savukārt LLU Tehnoloģiju un zināšanu pārneses nodaļa veica koordinēšanu.

REZULTĀTS

Izstrādāto pārtiku, kas tapusi LLU zinātnieku un Latvijas ražotāju ciešā sadarbībā Latvijas Nacionālie bruņotie spēki lieto kopš 2011. gada. Sadarbība aizvien tiek turpināta, pilnveidojot un papildinot sauso uzturdevu piedāvājumu.

Par sauso uzturdevu izstrādi 2013.gadā LLU zinātnieki saņēmuši NBS komandiera apbalvojumu, Goda rakstu.

 

Pievienots 22/12/2016