Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pilī sākušies būvdarbi

Aizvadītā gada rudenī Jelgavas pilī sākās renovācijas darbi, kuri ilgs turpmākos 4 gadus, nepārtraucot ne studiju, ne zinātnisko darbu Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU). To īstenotājs atbilstoši iepirkuma konkursa procedūrai ir pilnsabiedrība “PST un ARMS”. 

Kopš 2016. gada 30. septembra, kad saņemtas būvatļaujas būvdarbu uzsākšanai, baroka laika lielākā pils Baltijas valstīs kļuvusi par būvlaukumu. Taču šobrīd par darbu sākumu vizuāli ārpusē liecina vien informatīvā plāksne un būvlaukuma transporta kustības shēma pie pils un sastatnes Jelgavas pils DR un ZA spārnos, jo lielākie darbi norisinās pils bēniņos, kur tiek demontētas vecās ventilācijas sistēmas.

Līdz 2017. gada janvārim veikta dienvidrietumu spārna bēniņu tīrīšana un ventilācijas kameru demontāža, elektrosmozes darbi, vēdināšanas sistēmas izbūve, logu uzmērīšana un saskaņošanas process.  Plānots, ka darbi norisināsies vairākos posmos, vispirms sakārtojot pils dienvidrietumu stūri, un tad, pakāpeniski virzoties pretēji pulksteņrādītāja virzienam, darbi turpināsies LLU Aulā, Sudraba zālē un administratīvajā korpusā pils austrumu spārnā.

“Ņemot vērā to, ka universitāte darbību būvdarbu laikā nepārtrauks, dienvidu un dienvidaustrumu spārnos, kuros atrodas reprezentatīvās telpas - Aula un Sudraba zāle –būvdarbi sāksies aprīlī vai jūnija beigās, kad būs noslēgusies korporatīvo pasākumu un izlaidumu sezona. Tādējādi paralēli bēniņu tīrīšana un ventilācijas kameru demontāža janvārī sākusies arī pils ZA stūrī, jo šobrīd to darīt pils dienvidu spārnā nav iespējams tur plānoto pasākumu dēļ,” skaidro projekta vadītāja Iluta Černija.

Lai uzlabotu Jelgavas pils energoefektivitāti, paredzēts, ka līdz 2020. gada 19. martam pilī tiks veikta logu un durvju nomaiņa, bēniņu siltināšana, atjaunota ēkas fasāde un ventilācijas sistēma. Lai īstenotu apjomīgos būvdarbus, pilnsabiedrība “PST un ARMS” noslēgusi līgumus ar vairākiem apakšuzņēmējiem: SIA “Bekoteks” elektrosmozes darbiem, SIA “Lafivents” vēdināšanas sistēmas izbūvei un UAB “Rūdups” logu izgatavošanai.

Renovācijas darbi notiek projekta “Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana” (nr. EKII – 1/1) ietvaros, ko finansē Emisijas kvotu izsolīšanas instruments. Kopējās projekta izmaksas ir EUR 6 701 654,49, no kura Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir EUR 4 000 000,00.

Pievienots 16/01/2017