Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! VBF jaunajai pētniecei Kristīnei Valujevai Vides zinātnes balvas nominācija

24. martā LU mazajā aulā tika sveikti “Vides zinātnes balvas 2017” laureāti un nominanti, kuru vidū arī LLU Vides un būvzinātņu fakultātes (VBF) pētniece Kristīne Valujeva, iegūstot otro vietu nominācijā “Jaunais vides zinātnieks”.

Aizvadītajā gadā Kristīne Valujeva ieguvusi inženierzinātņu maģistra grādu, absolvējot VBF, bet šobrīd jau pati piedalās studiju procesa īstenošanā un vada nodarbības jaunajiem studentiem LLU Vides un ūdenssaimniecības katedrā. Savukārt viņas lielākais ieguldījums ir zinātnē, kas atzīts arī konkursā “Vides zinātnes balva 2017”.  Viņa ir LLU pētniece hidroinženierzinātnē, hidroloģijas apakšnozarē un veikusi pētījumus jau 11 zinātniskajos projektos un piedalījusies 13 zinātniskajās konferencēs, kā arī ir līdzautore zinātniskajai monogrāfijai par fitoremediāciju.

“Pētnieciskajā darbā Kristīne iesaistījās jau pamatstudiju laikā, darbojoties pētnieku grupā, kas veica Usmas ezera hidroloģiskā režīma pētījumu ciklu un analizēja ūdens kvalitāti. Turpinot uzsāktos pētījumus virszemes un pazemes ūdens attīrīšanas tehnoloģiju jomā, Kristīne vairāk pievērsās mazizpētītam jautājumam par pazemes ūdeņu attīrīšanu no naftas produktiem, izmantojot bioremediācijas un fitoremediācijas metodes. Līdz ar to 2016. gada sākumā, pateicoties Kristīnes pētījumiem un ieguldījumam tika izdota zinātniskā monogrāfija “Fitoremediācija. Izmantošanas iespējas Latvijā””, skaidro VBF pētniece Inga Grīnfelde.

Viņa arī atzīst, ka Kristīnei ir ļoti augsts zinātniskais potenciāls, izcilas darba spējas, izteikta pienākumu apziņa un vēlme darboties zinātniskajā un akadēmiskajā vidē, līdz ar to viņa jau ir kļuvusi par spējīgu un daudzsološu jauno zinātnieci.

Konkurss "Vides zinātnes balva” tiek organizēts ar mērķi veicināt vides zinātnes un izglītības pilnveidošanu Latvijā. To piešķir vairākās nominācijās: jaunais vides zinātnieks, vides zinību skolotājs, vides aktīvistu grupa (klase, grupa augstskolā, skola, pašvaldības un to darba grupas, NVO u.c.), vides zinātnieks vai augstskolas pedagogs un bioekonomikas balva.

Pievienots 30/03/2017