Pārlekt uz galveno saturu

Lauksaimniecības studenti pēta augsni Lietuvā

No 26. jūnija līdz 1. jūlijam četras Lauksaimniecības fakultātes (LF) studentes – Linda Litke, Māra Neimane, Ilze Kaša un Kristīne Pauniņa kopā ar profesoru Aldi Kārkliņu -  piedalījās FACES projekta (ERASMUS+ programma) rīkotajā seminārā, kas norisinājās Kauņā, Aleksandra Stulginska universitātē un devās augsnes izpētes ekspedīcijā.

Semināra laikā tika diskutēts par augsnes izpēti un klasifikāciju atbilstoši starptautiskiem standartiem. Tajā piedalījās aptuveni 50 pārstāvji no 9 Austrumeiropas un Centrāleiropas universitātēm. Starptautiski atraktīvā, profesionālā un studentiskā gaisotnē tika aizvadītas piecas spraiga darba dienas, kuru laikā studentiem un mācībspēkiem bija iespēja pilnveidot zināšanas, kā arī iepazīties ar citiem ārvalstu studentiem.

Semināra laikā tika pētīta augsne dabā, savukārt ekspedīcija noritēja Kauņas apkārtnē Dubravas pētniecības un mācību mežsaimniecībā. Studentiem bija iespēja apmeklēt bioloģiskās lauksaimniecības saimniecību Ukmerges pagastā, kur tās īpašnieks Valentinas Genys projekta dalībniekus iepazīstināja ar pauguraino apvidu, kur iespējama tikai bioloģiska saimniekošana.

Savukārt trešajā projekta dienā dalībnieki apmeklēja Kuršu kāpās, kur tika novērota tād ausgsnes krāsas, kādas pat pieredzējušie pasniedzēji nebija redzējuši. Neskatoties uz lietainajiem laikapstāķliem projekta laikā, dalībnieki to izmantoja lietderīgi – piedalījās ievadlekcijās, gatavoja pārskatus par savu pētījumu un tos prezentēja.

Seminārā gūto pieredzi Latvijas studentes vērtē ļoti pozitīvi un uzskata, ka tā palīdzēs nostiprināt universitātē gūtās teorētiskās zināšanas.

Projekta dalībniece Linda Litke, kura pašreiz studē doktora studiju programmā "Lauksaimniecība”, uzskata, ka zināšanu papildināšana un praktizēšana vienmēr ir lietderīga, it īpaši ja augsnes pētniecību var veikt dabā. Vērtīgākā bijusi iespēja satikt pieredzējušus speciālistus, kuri dalījās savās zināšanās ar studentiem, kā arī  pēc rosīgi pavadītām projekta dienām varēja iepazīties ar Kauņu.

"Šis projekts deva man lielisku iespēju nostiprināt jau esošās zināšanas augsnes zinātnē, kā arī iemācījos daudz ko jaunu. Ļoti patika praktiskā darbošanās dabā, jo, aptaustot ar rokām, katru augsnes slāni ir vieglāk to izprast, izpētīt un klasificēt. Apmeklējām dažādas Lietuvas vietas, redzējām reljefa un biotopu atšķirības, augsnes, dažas no tām ļoti unikālas. Iepazinu studentus no citām universitātēm, uzzināju, kā viņi studē, ieguvu jaunus draugus,” par projektu stāsta bakalaura studiju programmas "Lauksaimniecība” studente Māra Neimane.

Projektu atzinīgi vērtē arī bakalaura studiju programmas studente Ilze Kaša: "Noteikti varu atskārst, cik daudz jauna iemācījos un apguvu šī projekta laikā, jo viens ir izmantot tikai teorētiskās zināšanas un pētīt augsnes profilus aiz stikla, bet pavisam kas cits ir darboties praktiski, noteikt dažādas augsnes īpašības dabā. Apguvu jaunas iemaņas, kā piemēram, izpratni par starptautisko augšņu klasifikāciju, jo iepriekš ar to nebiju saskārusies. Šī bija arī vienreizēja iespēja uzlabot angļu valodas prasmes, kā arī iegūt jaunas paziņas un izpratni par citu tautu dzīves ritmu.”

Kristīne Pauniņa, kura studē bakalaura studiju programmā, par projekta laikā piedzīvoto atceras, ka interesanta šķita augšņu dažādība. Mežā tika atsegti četri pavisam dažādi augsnes profili un tos atdalīja tikai meža ceļš. Apbrīnas vērts bija arī tas, ka projekta dalībniekiem paveicās izrakt tādu augsnes profilu ar tik interesantām krāsām, kādu nebija redzējis neviens.  

LF profesors un grupas vadītājs Aldis Kārkliņš, apkopojot semināra laikā gūto pieredzi, uzsver, ka saimniekot bioloģiski var tikai ļoti gudrs un profesionāls agronoms. Panākt, lai augsnes auglību nodrošina organismi, saudzīgi to kultivēt, veidot augmaiņas, kas ļauj gan ienākumus gūt, gan arī nodrošināt labvēlīgu vielu bioloģisko apriti, izvēlēties atbilstošas augkopības tehnoloģijas, tas viss ir jāsaliek kopā. Tad, saimniekojot arī ļoti paugurainā apvidū, var izvairīties no augsnes erozijas un videi kaitīgajām slāpekļa un fosfora noplūdēm.

Pievienots 17/07/2017