Pārlekt uz galveno saturu

Pēterlaukos negaisa laikā radīti būtiski bojājumi trīs ēkām

Agrā 2. augusta rītā ap plkst. 5.00 LLU Lauksaimniecības fakultātes mācību un pētījumu saimniecībā “Pēterlauki” pērkona negaiss izraisījis nopietnus postījumus. Saimniecības Poķu lauku centrā norauti un bojāti jumti trīs ēkām. Kā stāsta direktors Merabs Katamadze, jau aizvadītajās brīvdienās sākta labības kulšana un sēklas graudu glabātuvei norautais jumts šobrīd būtiski traucēs saimniecības normālai darbībai.

“Pērkona negaisa laikā izveidojies viesulis nopostīja skārda jumtu un konstrukcijas minerālmēslu glabātuves šķūnim, kuru renovējām pirms pieciem gadiem. Šobrīd īslaicīgi tajā glabājām sienu, kurš ir salijis. Tāpat norauts šīfera jumts blakus esošajai sēklu glabātuvei, turklāt lidojošie šīfera gabali virpuļa laikā bojāja arī administrācijas ēkas jumtu, izsita logus un durvis. Vienā šaurā joslā arī nogāzti koki, lai gan turpat netālu Poķu centrā nav pat kokiem zari nolūzuši. Acīmredzot, virpulis izveidojies šaurā joslā un bijis ļoti spēcīgs,” tā par postījumiem saimniecībā stāsta tās direktors Merabs Katamadze.

Viņš arī papildināja, ka jau līdz pusdienlaikam nolasīti visi skārda un šīfera gabali no laukiem un tiek sakārtota teritorija. Sākotnējās aplēses liecina, ka glabātuvei norauts jumts aptuveni 850 kvadrātmetru platībā, minerālmēslu šķūnim – aptuveni 450 kvadrāmetru platībā. Šobrīd svarīgākais darbs ir uzlikt jaunu jumtu graudu sēklu glabātuvei.

LLU direktors Andrejs Garančs, kurš jau rīta agrumā apsekoja vētras postījumus, atklāja, ka ir izveidota komisija postījumu apsekošanai, identificēšanai un novērtēšanai, lai pēc iespējas ātrāk varētu sākt ēku atjaunošanas darbus un nekavētu saimniecībā ražas novākšanu.

Mācību un pētījumu saimniecība “Pēterlauki” ir viena no divām universitātes saimniecībām, kurā jau vairākus gadu desmitus tiek nodrošināta nepieciešamā infrastruktūra dažādu laukaugu zinātnisko izmēģinājumu veikšanai, tādējādi nepārtraukti tiek īstenots atbalsts gan studiju procesam, gan zinātniskajiem pētījumiem.

Pievienots 02/08/2017