Pārlekt uz galveno saturu

LLU inženieri Metāla svētkos: no robotiem, kas pieņem lēmumus, līdz dizaina priekšmetiem

9. septembrī Jelgavā, Pasta salā visi aicināti svinēt Metāla svētkus un iepazīties ar daudzveidīgo metāla izmantojumu mūsdienās. LLU inženieri no Tehniskās fakultātes rādīs, kā metāls „strādā” dažādos mehānismos un konstrukcijās un kāds ieguvums no tā var būt ikvienam cilvēkam. Satiec robotus, manipulatorus, pneimobiļus un pat dizainiskus motora pārsegus Pasta salā no plkst. 10.00 līdz 16.00!

„Metāla svētkos rādīsim inženierzinātņu studentu un zinātnieku radītās konstrukcijas, tehnoloģijas un automobiļus, kas tapuši Tehniskajā fakultātē. Jaunākais mūsu tehnisko prātu veikums ir mobilais lauka robots, kurš pats „pieņem lēmumus” un nākotnē būs paredzēts dažādu funkciju veikšanai lauku darbos. Tā izveidē apvienotas zināšanas par mehāniku, elektroniku, programmēšanu, sensoriem un vidi. Svētkos būs pieejama reāllaika telemetrija, lai varētu novērtēt ne tikai katra brauciena kopējo laiku, bet arī ātruma grafiku, sensoru nolasījumus un patērēto enerģiju,” stāsta Tehniskās fakultātes dekāns Ilmārs Dukulis.

Viņš piebilst, ka ikvienam interesentam būs iespēja pārbaudīt robota darbību, vadot to ar pulti. Līdzīgi darboties varēs arī ar pneimatisko manipulatoru, kuru praksē izmanto dažādās tehnoloģiskajās līnijās sagatavju, taras, gatavās produkcijas un citu objektu pārvietošanai. Pneimatiskā manipulatora operatora iemaņas būs iespēja pārbaudīt gan bērniem, gan pieaugušajiem. Turklāt nopietnāku zināšanu kārotājiem zinātnieki izstāstīs, kā šāda konstrukcija radīta un kādi ir tās darbības principi.

„Ar „metāla” slimību slimo visi mūsu inženieri un ne tikai, jo, pateicoties fakultātes dizaina speciālistiem mēs, inženieri, esam sapratuši, ka jebkura radītā metāla konstrukcija var būt ne tikai funkcionāli izmantojami, bet arī skaists interjera priekšmets. Tādēļ Metāla svētkos ne tikai rādīsim inženieru radītās tehnoloģijas un konstrukcijas, bet arī apgleznosim automobiļa motora pārsegu,” stāsta I. Dukulis.

Turklāt Metāla svētkos LLU inženieri arī atrādīs savu lielāko lepnumu – divus pašu konstruētos pneimobiļus, kurus uz priekšu virza saspiests gaiss. Šī gada maijā tie piedalījās starptautiskās sacensībās Ungārijā un ieguva atzīstamus rezultātus. Lai labāk izprastu automobiļu darbināšanas principus, Metāla svētkos tiks demonstrēta papildus iekārta, kuras izgatavošanā izmantotas iepriekšējā gada sacīkšu pneimobiļa komponentes.

Paralēli Tehniskās fakultātes aktivitātēm interesenti varēs doties ekskursijā uz Vides un būvzinātņu fakultāti (Akadēmijas iela 19, Jelgava), lai apskatītu Daugavas hidraulisko modeli laboratorijā. Ekskursiju laiki - plkst. 11.00 un plkst. 13.00.

LLU – inženieri ar pievienoto vērtību!

www.tf.llu.lv.

Pievienots 07/09/2017