Pārlekt uz galveno saturu

Ar LLU pieredzi iepazīsies Kirgizstānas un Tadžikistānas uzņēmēji un universitāšu pārstāvji

No 23. līdz 30. septembrim LLU un dažādos Latvijas pārtikas nozares uzņēmumos un zinātniskajos institūtos viesosies Kirgizstānas un Tadžikistānas uzņēmēju un universitāšu pārstāvju delegācijas, kuras 25. septembrī plkst. 9.15 tiksies arī ar LLU rektori Irinu Pilveri Jelgavas pilī un universitātes darbību tehnoloģiju pārnesē no zinātnes uz ražošanu.

LLU viesosies 20 mācībspēki no dažādām Centrālāzijas universitātēm: Tadžikistānas Politehniskās universitātes Hudžandas Politehniskā institūta, Tadžikistānas Lauksaimniecības universitātes, Kirgizstānas Valsts tehniskās universitātes un Kirgizstānas Ekonomikas universitātes. Savukārt 17 delegācijas viesi pārstāvēs Tadžikistānas Republikas Nacionālo Mazo un vidējo uzņēmumu asociāciju, Kirgizstānas Augļu un dārzeņu ražotāju asociāciju un 10 dažādus piena, dārzeņu, augļu un ogu ražošanas un pārstrādes uzņēmumus.

Līdzīga pieredzes apmaiņa jau notikusi augusta beigās, kad LLU pārtikas zinātnes eksperti un Latvijas pārtikas ražotāji viesojās abās Centrālāzijas valstīs, kurā apzinātas šo valstu vajadzības pārtikas drošībā un ražošanā. Līdz ar to Latvijā uzņēmēju delegācija apskatīs sev interesējošos pārtikas tehnoloģijas procesus dažādu nozaru ražotnēs un veidos potenciālos kontaktus sadarbībai. Tāpat arī uzņēmēji, iepazīstoties ar Latvijas pieredzi pārtikas zinātnē un augstākajā izglītībā, paaugstinās savu spēju piedalīties un ietekmēt profesionālās un augstākās izglītības piedāvājuma saturu un kvalitāti Centrālāzijas valstīs, tādā veidā radot priekšnoteikumus produkcijas kvalitātes un drošības paaugstināšanai un konkurētspējas pieaugumam.

Savukārt augstskolu pārstāvju delegācija nedēļu praktizēsies LLU, lai varētu modernizēt augstāko izglītību Tadžikistānā un Kirgizstānā ar nolūku ieviest starptautiski atzītas pārtikas ražošanas un pārstrādes sistēmas un standartus. Plānots, ka LLU mācībspēku vadībā tiks modernizētas vairākas studiju programmas un izglītoti Centrālāzijas kolēģi, paredzot atsevišķu studiju moduļu un mācību materiālu izstrādi. Šīs aktivitātes turpināsies arī pēc vizītes noslēguma.

Pieredzes apmaiņa Latvijā tiks īstenota ar divu projektu atbalstu: Erasmus + projektā „Higher Education for Central Asia Food Systems and Standarts” (projekta Nr. 574005-EPP-1-2016-1-LV-EPPKA2-CBHE-JP) iesaistīti Tadžikistānas un Kirgizstānas augstskolu mācībspēki un Ārlietu ministrijas projektā “Latvijas un Vidusāzijas valstu sadarbības attīstība lauksaimniecības izaugsmei Tadžikistānā un Kirgizstānā” (Ārlietu ministrijas granta projekta līg. Nr. LV-31) iesaistīti pārtikas uzņēmumu speciālisti.

Pievienots 22/09/2017