Pārlekt uz galveno saturu

Vecaucē prezentē jaunāko pētījumu rezultātus lauksaimniecībā un sveic labākās zinātniskās institūcijas

2. novembrī LLU Mācību un pētījumu saimniecībā „Vecauce” aizvadīts ikgadējais Lauksaimniecības fakultātes seminārs „Ražas svētki Vecaucē”, kurā prezentēti pētījumu rezultāti dažādās lauksaimniecības nozarēs, kā arī apbalvoti izmēģinājumu lauku un laboratoriju skates uzvarētāji un doktorantu konkursa uzvarētāji. Godalgoto vidū šogad – LLU Tehniskā fakultāte un MPS “Vecauce”.

Lauksaimniecības un pārtikas zinātnieku sadarbība pēdējos gados Latvijā ir kļuvusi īpaši cieša gan Valsts pētījumu programmas, gan starptautisku projektu ietvaros, un par tās rezultātiem Vecaucē ziņoja vairāki zinātnieki. Šogad seminārā vairāk diskutēts par tādu laukaugu audzēšanu kā pākšaugi un auzas, kuru izmantojumam jaunu, inovatīvu un veselīgu pārtikas produktu radīšanā vēl joprojām ir nozīmīgs potenciāls. Turklāt starptautiskā projekta „Eurolegume” ietvaros analizēti ne tikai dažādi pākšaugi, bet arī veikta gumiņbaktēriju ģenētiskā identifikācija, kas ir vērtīgs ieguvums turpmākiem zinātniskiem pētījumiem.

Veselīga uztura kontekstā pārtikas zinātnieki arī stāstīja par bioloģiski aktīvajiem savienojumiem aroniju spiedpaliekās un to izmaiņām dažādās kaltēs un piena koagulācijas īpašībām.

Tāpat seminārā analizēta praktizējošiem augkopjiem īpaši interesējoša tematika - minerālā slāpekļa monitoringa iespējas gadījumos, kad vienā saimniecībā ir dažādas augsnes.

Savukārt lopkopības zinātnieku intereses šogad vairāk saistītas ar viedo tehnoloģiju izmantošanu piena lopkopībā, kas ļauj samazināt izmaksas un paaugstināt dzīvnieku labturību, ķermeņa kondīciju un piena produktivitāti. Eksperiments ar sensoru tehnoloģiju izmantošanu īstenots vairākās valstīs, tostarp LLU MPS „Vecauce”, projekta „Uz datiem balstīta lēmumu pieņemšana ganāmpulkos” ietvaros, kura rezultāti drīzumā plašāk tiks prezentēti lauksaimniecības dzīvnieku ganāmpulku īpašniekiem, kā arī topošajiem lopkopības speciālistiem universitātē.

Dārzkopības zinātnieki prezentēja pētījumu rezultātus par Pseudonomas syringae baktērijas sastopamību kauleņkoku dārzos Latvijā, kuru izpēte pasaulē tiek plaši īstenota. Šīs baktērijas ierosinātā slimība ir bakteriālais vēzis, par kuru informācija ir īpaši noderīga augļkopjiem.  Lai gan tā nav plaši izplatīta baktērija Latvijā, biežāk tā sastopama ķiršu un plūmju dārzos Zemgalē.

Noslēdzoties ziņojumiem par jaunākajiem pētījumiem, tika paziņoti doktorantu un lauku izmēģinājumu un laboratoriju skates konkursu rezultāti. Latvijas Lauksaimniecības un meža zinātņu akadēmijas doktorantu konkursā kā laureāte tika sumināta LLU Lauksaimniecības fakultātes doktorante Solvita Petrovska par pētījumu “Kappa kazeīna un beta-laktoglobulīna gēnu polimorfisma ietekme uz govju piena produktivitātes pazīmēm un koagulācijas īpašībām (zinātniskās vadītājas Daina Jonkus un Jeļena Zagorska). Otrā vieta piešķirta LLU Lauksaimniecības fakultātes doktorantei Ilzei Skudrai par pētījumu “Slāpekļa mēslojuma izmantošanas efektivitāte ziemas kviešos (zinātniskais vadītājs Antons Ruža), bet trešā vieta – LLU Meža fakultātes doktorantei Ilzei Matisonei par pētījumu “Oša Fraxinus excelsior L. Audžu dabiskā atjaunošanās Latvijā” (zinātniskie vadītāji Tālis Gaitnieks, Natālija Burņeviča).  Veicināšanas balvas konkursā ieguva Daiga Sergejeva, Guntars Šņepsts, Lāsma Rābante un Oskars Karps.

Savukārt Lauksaimniecības zinātnisko institūciju Direktoru padomes Atzinības rakstu par sekmīgu lauku izmēģinājumu organizēšanu šogad ieguva LLU MPS „Vecauce”, bet laboratoriju skatē atzinību ieguva LLU Tehniskā fakultāte, prezentējot lauksaimniecības inženierzinātnes pētījumiem paredzētās laboratorijas, kurās tiek būvēti elektromobiļi, pneimobiļi, lauksaimniecības roboti u.c. inženiertehniskas ierīces. 

Pievienots 03/11/2017