Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Viens no gada labākajiem IT nozares maģistra darbiem radīts LLU

1. decembrī pasniegtas "ZIBIT 2017" stipendijas Latvijas labākajiem datorzinātņu studentiem, kuri izstrādājuši izcilus studiju noslēguma darbus. Šogad konkursā piedalījās pieci LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) studenti, un viņu vidū ir arī ITF absolvents Lauris Liepiņš, kura aizstāvēto studiju noslēguma darbu konkursa rīkotāji AS "Exigen Services Latvia” un AS "Accenture Latvia" atzina kā šī gada otru labāko maģistra darbu.

Stipendiju konkursa „ZIBIT” mērķis ir materiāli atbalstīt un novērtēt Latvijas augstākās izglītības iestāžu datorzinātnes studentus un veicināt viņu profesionālo izaugsmi un karjeras attīstību. Konkurss norisinājās bakalaura un maģistra darbu kategorijās. Kopumā konkursam tika izvirzīti darbi no astoņām augstākās izglītības iestādēm – 22 bakalaura darbi un 21 maģistra darbs.

Stipendijas abās kategorijās pasniedza trīs labākajiem studentiem un vienu no tām šogad ieguva LLU ITF jaunais maģistrs Lauris Liepiņš par darbu „Ģeogrāfiski pielāgojama autovadīšanas simulatora izstrāde”, kas atzīts kā otrs labākais IT nozares maģistra darbs Latvijā. Tā zinātniskais vadītājs ir ITF lektors un pētnieks Ingus Šmits.

Maģistra darbā Lauris Liepiņš pētīja auto vadīšanas simulatora izveides iespējas un tā piemērošanu dažādām situācijām, lai samazinātu jauno autovadītāju stresu, kad tie pirmo reizi sēžas pie automobiļa stūres. Simulators būtu iespēja pirms reālajām braukšanas nodarbībām izmēģināt braukšanu dažādās ģeogrāfiskajās vietās, ievērojot Latvijā aktuālos ceļu satiksmes noteikumus un ļaujot autovadītājam vizualizēt sēdēšanu auto, galvas grozīšanu, skatīšanos atpakaļskata un sānu spoguļos un citas rīcības.

Jaunā maģistra interesi par šāda risinājuma izstrādi izraisīja fakts, ka galvenais jauniešu nāves iemesls ir auto negadījumi, līdz ar to simulatora izmantošana braukšanas prasmju ieguvē varētu būtiski uzlabot topošo autovadītāju uzvedību uz ceļa.

"Lauris studēja programmēšanu ITF Jelgavā jau bakalaura studijās, pēc kuru absolvēšanas izmēģināja savus spēkus ārvalstīs. Maģistrantūras studijas viņš sāka pēc četru gadu pārtraukuma un studiju laikā arī attīstīja savu profesionālo karjeru uzņēmumā „Accenture Latvia”. Lauris ir pierādījis, ka bakalaura studijas ir tikai sākums un maģistra studijas ir nozīmīgs turpinājums sevis tālākā izglītošanā un mērķu sasniegšanā, turklāt šobrīd viņš turpina darbu uzņēmumā un arī auto vadīšanas simulatora pētījumus,” stāsta ITF dekāns Gatis Vītols.

Kopumā konkursā "ZIBIT 2017” kā labākie LLU izstrādātie darbi, kas šogad izvirzīti konkursam un saņēma Atzinības rakstus, tika arī atzīti:

Bakalaura darbu kategorijā:

  • Starostenkovs Vitālijs “Ciparu izkārtņu risinājuma izstrāde”, darba vadītājs Dr.sc.ing. Gatis Vītols
  • Raģiņa Jevgēnijs “Autotransporta klimata uzraudzības sistēmas izstrāde”, darba vadītājs Mg.sc.ing. Armands Kviesis
  • Černuha Artūrs “E-sacensību norises analītikas sistēmas izstrāde” darba vadītājs Mg.sc.ing. Inga Viļumsone

Maģistra darbu kategorijā:

  • Rove Jānis “Pirkstu nospiedumu segmentācijas algoritmu uzlabošana darbībai reālajā laika režīmā”, darba vadītājs Mg.sc.ing. Ingus Šmits

Konkursu "ZIBIT" rīko AS "Exigen Services Latvia" un AS "Accenture Latvia" sadarbībā ar nodibinājumu "Rīgas Tehniskās universitātes Attīstības fonds", un tā kopējais stipendiju un balvu fonds ir 7600 eiro.

Pievienots 02/12/2017