Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! Dainai Kārkliņai piešķirs balvu par mūža ieguldījumu alus ražošanas nozarē

Šogad balvu par mūža ieguldījumu alus ražošanas nozarē saņems Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesore, Dr.sc.ing. Daina Kārkliņa, kura sniegusi ilggadīgu ieguldījumu jauno speciālistu izglītošanā un veikusi plašu zinātnisko darbību alus nozarē. Kā informē Alus, kvasa un iesala dzērienu biedrības “Alus brālība” pārstāve Jolanta Lapiņa, profesore arī šobrīd nesavtīgi atbalsta un konsultē alus ražošanas speciālistus.

Informācijā precizēts pasākuma norises datums!

Daina Kārkliņa darba gaitas LLU uzsāka 1973. gadā un šogad apritēs 45 gadi kopš viņas pedagoģiskās un zinātniskās darbības sākšanas. Savu profesionālo darba dzīvi D.Kārkliņa uzsāka Pārtikas tehnoloģijas katedrā kā vecākā laborante. Laika posmā no 1993. gada līdz 2006. gadam D. Kārkliņa savās rokās un pārziņā turēja Pārtikas tehnoloģijas fakultāti, esot dekānes amatā. 2001. gadā viņa tika ievēlēta par profesori Pārtikas tehnoloģijas fakultātē. Pēc dekāna amata, profesore pildīja Pārtikas tehnoloģijas katedras vadītājas pienākumus līdz 2017. gadam. Šobrīd pofesore Daina Kārkliņa fakultātē darbojas kā mācībspēks, kā arī aktīvi iesaistās dažādu projektu realizēšanā. Profesores pedagoģiskā un zinātniskā darbība saistīta ar raudzēšanas tehnoloģijām.

Savu dzīves pieredzi un iegūtās zināšanas profesore nodod tālāk studentiem, kuri studē pārtikas un dzērienu tehnoloģijas specialitātē. Viņas vadībā student iegūst profesionālo kompetenci alus, vīna, spirta un citu stipro dzērienu ražošanas tehnoloģijās.

Profesores D.Kārkliņas pedagoģisko un zinātnisko darbību raksturo plašais klāsts sarakstīto grāmatu, mācību materiālu, pieteikto un apstiprināto patent skaits un vairāk nekā 140 zinātniskie raksti, kuros risināti pārtikas zinātnē aktuāli jautājumi.

Profesores darbu ir novērtējuši A/S Aldaris un Latvijas Zinātņu akadēmija, piešķirot 2001. gadā lielo balvu zinātnē par ievērojamu, ilggadēju ieguldījumu skolēnu un student izglītošanā, kā arī zinātnisko pētniecības darbu vadīšanā un organizēšanā, kam bijusi neatsverama loma pārtikas nozares attīstībai Latvijā.

Profesore D. Kārkliņa LLU  Mūžizglītības centrā vada speciālos kursus, kuri tematiski saistīti ar alkoholisko dzērienu ražošanu – alus un vīna gatavošanas tehnoloģijas. Profesore aktīvi darbojas projektā Baltic Beer Star, konsultējot un daloties pieredzē ar jaunajiem nozares speciālistiem. D. Kārkliņa regulāri piedalās kvasa, iesala dzērienu un alus konkursu vērtēšanas komisijās gan Latvijā, gan ārvalstīs

„Cienījamā profesore atrodas nemitīgā radošā darbībā, sekojot līdzi jaunākajiem sasniegumiem alus ražošanas tehnoloģijā. Viņa dzīvi interesējas par visu, kas notiek nozarē un aicina daudzos jaunpienācējus novērtēt arī teorētisko pamatzināšanu apgūšanas nozīmi. Fakultāte ir atvērta visiem, tāpēc atliek vien piekrist profesores aicinājumam,” stāsta nozares pārstāvis Kārlis Tomsons.

3. februārī atjaunotajā VEF kultūras pilī, Rīgā, godinot nozares veiksminiekus un izceļot pagājušās sezonas sasniegumus, jau septīto reizi notiks Latvijas alus darītavu ikgadējs pasākums “Alus gada balva 2017” pasniegšanas ceremonija. Tajā tiks godināta arī profesore D. Kārkliņa. Televīzijā to varēsiet vērot TV24, bet no 14. līdz 25. janvārim vietnē http://www.la.lv/vai-tev-ir-sava-milaka-alus-daritava-tad-nobalso-tagad-un-seit/ norisinās tautas balsojums nominācijā  “Latvijas mīlētākā alus darītava”.

Jau septīto gadu pasākumu organizē Alus, kvasa un iesala dzērienu biedrība “Alus brālība” un Latvijas Alus Darītāju Savienība (LADS). Kā katru gadu LAGB apvienos visas Latvijas alusdarītavas, arī ievērojamu skaitu nozares jaunpienācējus no (lokālās) alus darītavas.
 

Pievienots 18/01/2018