Pārlekt uz galveno saturu

Folks pieskandina Jelgavas Studentu teātri

Attēla autors: No LLU arhīva

Kamēr Latvijas Lauksaimniecības universitātes (LLU) Aula piedzīvo pārvērtības, tikmēr 29. Studentu folkfestivāls “Iestartē savu dziesmu Latvijai” izskanēja Jelgavas Studentu teātrī. Atšķirībā no iepriekšējiem gadiem, šogad dalībnieki uzstājās uz vienas skatuves “Svece,” kur tika īpaši izcelts klasiskais folks - akustisko izpildījumu mūzika, kas piemērota tieši Jelgavas Studentu teātrim un skatuvei.

Atklājot folkfestivālu, tā ilggadējs vadītājs Ēriks Palkavnieks, kurš savulaik savu studiju laiku pavadīja tieši Jelgavā, studējot LLU, klātesošajiem uzsvēra: "Studentu folkfestivāls šogad piedzīvojis būtiskas pārmaiņas, tas "pārcēlies" no Jelgavas pils Aulas uz Jelgavas Studentu teātri, kas viennozīmīgi ir vispiemērotākā vieta šādam pasākumam. Lai arī šeit nav trīs skatuves, kā tas bijis iepriekšējos gadus, bet skatuve "Svece" izsaka īsto pasākuma būtību. Šovakar Jelgava Studentu teātrī vienkopus pulcējušies visīstākie folka mūzikas cienītāji, kuri gatavi piedzīvot brīvo domu lidojumu." 

Kopumā šī gada folkfestivālā dalību bija pieteikuši 14 muzicējoši un dzeju lasoši sirdī vai gados jaunie mūziķi, kuru priekšnesumus jau tradicionāli vērtēja gan žūrija, gan skatītāji. Savukārt pasākuma dalībniekus un skatītājus ar priekšnesumiem priecēja festivāla īpašie viesi - mūziķe Ilze Grunte, bards, dziedošais dzejnieks Valdis Atāls, ģitāras virtuozs Gints Smukais, Ēriks Palkavnieks ar grupu “ApmJ”, kā arī mūziķis, ģitārists un skolotājs Endijs Rožkalns un LLU profesūras radošais pārstāvis Viesturs Kreicbergs.

"Vienmēr esmu vēlējies piedalīties universitātes rīkotajā folkfestivālā un šogad mani sapņi piepildījās, jo varu gan muzicēt, gan būt viens no žūrijas locekļiem," atklāja LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes profesors, vadošais pētnieks Viesturs Kreicbergs.

Skatītāju vidū valdīja vienbalsība un skatītāju simpātijas balvu izpelnījās Sandis Kallions, kurš mācās Rīgas 25. vidusskolas 12. klasē. 

Festivāla žūrija jau vēlā vakara stundā kā uzvarētāju nominācijā “Folka tradīciju mantinieks” izvēlējās grupu "Kancis", kuri šādā sastāvā pirmo reizi uzstājās folkfestivālā. Savukārt par Jelgavas dziesminiekiem kļuva grupa "Veldze". 

Kā folka dzejniece apbalvojumu saņēma Rūdolfa jeb Maija Baškevica, kura jau atkārtoti saņem žūrijas simpātijas balvu nominācijā "Dzejniece".

Šogad žūrijas simpātijas balvas tika pasniegtas trīs dalībniekiem - Mei Ling Chen, Mārtiņam Elsiņam un Sallijai Kļavkalnei.

Savukārt žūrijas slavinājumu saņēma Sabīne un Jānis, grupa "Cryin White", kas ierguva arī LLU Studējošo pašpārvaldes balvu, un Jānis Čudars, kurš ar savu klavierspēli aizrāva visus žūrijas locekļus. 

Lai Folkfestivāla devīze "Mēs neesam profesionāļi, bet muzicējam no sirds!" iedvesmo ikvienu, un uz tikšanos nākamajā gadā vai nu skatītāju rindās, vai uz skatuves!

Pievienots 21/02/2018