Pārlekt uz galveno saturu

Bizness sākas ar ideju jeb kā studenti atklāj savu uzņēmēja DNS

26. aprīlī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF) norisinājās izglītojošs pasākums “Atklāj uzņēmēja DNS”, kurā ar uzņēmējdarbības ieguvumiem un arī izaicinājumiem dalījās 7 pieredzējuši profesionāļi – gan tie, kuri atbalsta uzņēmējdarbību, gan tie, kuri paši ir uzņēmēji. Interesanti, ka pasākumu studentiem organizēja paši studenti kā daļu no studiju procesa programmā “Komercdarbība un uzņēmuma vadība”.

Pasākuma centrālais jautājums bija “Kas ir veiksmīgas uzņēmējdarbības atslēga?” Lai gan gandrīz ikviens Latvijas iedzīvotājs ir iedomājies, ka varētu kļūt par uzņēmēju, tas praksē izdodas retajam. Kā pasākuma atklāšanā atklāja Mārīte Lazdiņa, AS "Attīstības finanšu institūcija Altum" Zemgales reģiona vadītāja, viss nesākas ar naudu, bet gan ar biznesa ideju. Biznesa plāns un nauda seko tikai pēc tam, turklāt šajā solī šobrīd ikvienam jaunajam uzņēmējam atbalstu var sniegt Altum atbalsta programmas. Līdzīgi atbalstu jau studiju laikā jaunieši var iegūt, piedaloties konkursā “Radām novadam” un attīstot ideju, kas vēlāk kļūst par pamatu jaunam uzņēmumam.

Vairāki uzņēmēji, kas pasākumā dalījās ar savu pieredzi, uzsvēra, ka viņi savulaik savas idejas attīstījuši bez valsts veidotiem atbalsta pasākumiem. Līdz ar to šobrīd jaunietim uzsākt biznesu ir daudz vieglāk, nekā tas bijis iepriekš. Kā stāstīja LLU Vides un būvzinātņu fakultātes absolvents, SIA "Upe” valdes priekšsēdētājs Aldis Cimmermanis, viņš savu ceļu kā uzņēmējs sācis ar mazas verandas iestiklošanu un vēlmi padarīt pasauli labāku. Šobrīd pēc 9 gadiem viņa uzņēmums īsteno stikla būvniecības projektus Skandināvijas valstīs, kuri tiek atzinīgi novērtēti starptautiskajā vidē un kurus citi uzņēmumi Latvijā nevar īstenot.

“90% dibināto uzņēmumu pirmajos piecos gados bankrotē, bet nākamajos piecos gados bankrotē 90% uzņēmumu no tiem, kas bija palikuši. Statistika ir briesmīga, uzņēmēja risks ir ļoti liels. Kur ir problēma? Lielākā daļa no mums vai nu kritizē, vai dod padomus. Darītāji ir tikai tie 10%. Turklāt arī darītāji ir dažādi. Mēs uzņēmumā esam sapratuši, ka darīt var kā visi, darīt var pretēji vai darīt var citādi. Mūsu izdošanās kods - mēs darām lietas citādi,” tā A. Cimmermanis.

Turklāt jaunais uzņēmējs Mārtiņš Straupmanis atklāj, ka nav nepieciešams gaidīt studiju laika noslēgumu, bet jāmēģina attīstīt savas idejas augstskolā. Tā viņš kā uzņēmējdarbības un loģistikas students Rīgas Tehniskajā universitātē jau 1. kursā sācis interesēties, kā izgatavot dažādus dizaina elementus no koka, sācis sadarbību ar uzņēmumu, kurš praktiski īstenoja viņa idejas un vairāku gadu laikā, mainot savu piedāvājumu atkarībā no klientu pieprasījuma, kļuvis par stabilu mazo uzņēmēju.

Savos veiksmju un neveiksmju stāstos ar studentiem pasākumā dalījās arī SIA “Hansavest” valdes locekle Kristīne Kuļeva un SIA “Cits Bārs” valdes loceklis Zigmārs Dūdiņš, bet par uzņēmējdarbības atbalsta iespējām stāstīja Nauris Pauliņš, Zemgales Plānošanas reģiona Uzņēmējdarbības centra vadītājs. Savukārt pēc tam uzņēmēji kopā ar studentiem piedalījās radošajās darbnīcās un attīstīja jaunas biznesa idejas.

Pasākuma idejas autores ir LLU ESAF jaunās lektores Laura Joma un Simona Zvirgzdiņa, kuras skaidro, ka ikdienas studiju procesā bieži vien trūkstošais elements ir iespēja teoriju pārbaudīt dzīvē. Tāpēc viņām radusies ideja piedāvāt 1. un 3.kursa studentiem studiju procesa ietvaros ne tikai teorētiski, bet arī praktiski pārbaudīt, ko nozīmē vadīt, veidot programmu, uzrunāt potenciālos sadarbības partnerus, tikt galā ar sarežģītām situācijām, ievērot lietišķo komunikāciju, pieņemt lēmumus un kontrolēt to izpildi un īstenot citus aspektus, kas nepieciešami tikai viena pasākuma organizēšanai un ir neliela daļa no visiem uzņēmēju daudzveidīgajiem pienākumiem.

“Samērā grūti ir rosināt idejas un attīstīt biznesu, bet vēl grūtāk ir par to stāstīt citiem, tāpēc mums ir liels prieks par uzņēmējiem, kuri nenobijās un stāstīja par saviem sasniegumiem un izaicinājumiem un kopīgi darbojās ar studentiem. Turklāt nav jau gatavu recepšu, jo uzņēmējdarbība ir visneatkārtojamākais process pasaulē. Ja arī uzņēmēji izstāsta savu pieredzi studentiem, diez vai viņi varēs tieši tādu pašu ideju realizēt. Viņi to izdarīs vai nu labāk, vai sliktāk, vai pavisam savādāk, bet pieredzējušu uzņēmēju stāsti iedvesmo topošos uzņēmējus, kas vēl studē, un veido izpratni, ka viss ir iespējams,” stāsta LLU ESAF dekāne Andra Zvirbule.

Pasākums “Atklāj uzņēmēja DNS” šogad tika organizēts pirmo reizi un plānots, ka turpmāk tā būs kā tradīcija, kurā studentiem būs iespēja satikt uzņēmējus un pašiem attīstīt praksē pasākuma organizēšanas prasmes.

 

Pievienots 02/05/2018