Pārlekt uz galveno saturu

7 iemesli, kāpēc doties Erasmus+ apmaiņas programmā

Attēla autors: No LLU arhīva

Studijas un prakse ārvalstīs Erasmus+ programmas ietvaros nav tikai studijas vai prakse - tā ir dzīves skola. Personības pilnveides “kursi”, stabils pamats veiksmīgai starptautiskai karjerai un varbūt – arī laimīgai ģimenes dzīvei. Uzzini vismaz 7 iemeslus, kāpēc tev vajag doties Erasmus+ apmaiņas programmā!

1. Bezmaksas svešvalodas kursi

Studējot ārvalstīs, jaunieši piespiedu brīvprātīgā kārtā pilnveido svešvalodu zināšanas. Pirmkārt, angļu valodu, jo tajā tiek īstenotas studijas ārvalstīs un, otrkārt, papildu tam daudzi iemācās arī tās valsts valodu, kur uzturas studiju vai prakses laikā. “Bieži no latviešu studentiem esmu dzirdējis, ka viņi baidās doties uz ārvalstīm studēt, jo nav pārliecināti par savu angļu valodu. Lai iedrošinātu, stāstu viņiem par savu itāļu draugu, kurš studiju sākumā runāja tik sliktā angļu valoda, ka gandrīz neviens viņu nevarēja saprast, bet pēc trīs mēnešiem tā uzlabojās. Šobrīd ar viņu var brīvi komunicēt angļu valodā,” par sava studiju biedra pieredzi Slovākijā stāsta Lakmals Kularante no Šrilankas. Jaunietis šobrīd studē Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē (ESAF) profesionālajā maģistra studiju programmā “Uzņēmējdarbības vadība”, bet iepriekšējo studiju semestri pavadīja Slovākijas Lauksaimniecības universitātē Nitrā.

2. Draugi un bezmaksas “ātrā palīdzība” visā pasaulē

Ņikita Beluško studē Meža fakultātē (MF) 4. kursā studiju programmā “Kokapstrāde” un 3. kursā devās apmaiņas programmā uz Grieķiju, Aristoteļa Universitāti Salonikos, lai ne vien studētu, bet atrastu savu vietu dzīvē. Puisis atzīst, ka ir ļoti priecīgs par izdarīto izvēli un ir pārliecināts, ka lielākais ieguvums ir jaunie draugi un paziņas. “Nesen biju Slovākijā un ar mazo brāli nokļuvām slimnīcā. Tajā brīdī mums ļoti palīdzēja meitene, ar kuru biju iepazinies Grieķijā Erasmus apmaiņas programmas laikā. Viņa visu sarunāja ar ārstiem un ātri nokārtoja situāciju,” par savu neseno pieredzi stāsta Ņikita. Daudzi jaunieši, kuri ir studējuši ārvalstīs, atzīst, ka ir ieguvuši vēl vienu ģimeni – internacionālu ģimeni –, kura palīdzēs un atbalstīs grūtos un priecīgos dzīves brīžos.

3. Citādāka studiju pieredze – no prakses uz teoriju 

Lakmals uzskata, ka iegūtā studiju pieredze Slovākijā bija ne vien interesanta, bet arī ļoti noderīga. “Piemēram, studiju kursā Biznesa stratēģija pasniedzējs vadīja lekcijas, pamatojoties uz reālās dzīves piemēriem. Viņš paņēma līdzi Financial Times un diskutēja dažādus jautājumus ar studentiem, deva praktiskus piemērus, kam bija jāpielāgo teorija. Sanāk tāda kā “apgrieztā pieeja” – caur praksi uz teoriju. Savukārt Agrārajā mārketingā bieži tika organizētas ekskursijas,” par savu studiju pieredzi stāsta Lakmals. Arī Linda Gribuste, kura absolvējusi studiju programmu “Iestāžu un uzņēmumu ārējie sakari” atzīst, ka apmaiņas programmas laikā gūtā pieredze bija ļoti noderīga un praktiska. “Veidojām projektus sadarbībā ar konsultāciju uzņēmumu, braucām mācību praksēs, viesojāmies dažādos inovatīvos uzņēmumos. Arī noslēguma darbi bija atšķirīgi no iepriekšējās studiju pieredzes – klasisko eksāmenu vietā bija reāli uzņēmumu piemēri, situācijas, kam jārod risinājums. Piemēram, jāizdomā, ko darīt, ja Roterdamas ostā jāieved krava ar palmu eļļas produktiem, bet zaļo kustība aizšķērso ceļu un neļauj to īstenot,” stāsta Linda par savu pieredzi Nīderlandē, Drontenā.

4. Starta kapitāls veiksmīgai karjerai

Lakmals, dzīvojot studentu viesnīcā kopā ar latviešu studentiem, ir secinājis, ka nereti jaunieši ir diezgan kūtri un neredz motivāciju izmantot Erasmus+ sniegtās iespējas. “Kā viens no biežāk minētajiem iemesliem ir tas, ka viņi baidās zaudēt esošo darbu. Taču viņi neiedomājas, ka pēc tam varēs dabūt labāku darbu!” Lakmals šogad piepildīs vienu no saviem profesionālajiem sapņiem – strādās par lektoru LLU. Viņš mācīs ārvalstu studentiem Zināšanu pārvaldību un inovācijas, kā arī praktiskās nodarbības Uzņēmējdarbības plānošanā maģistra studiju programmas “Uzņēmējdarbības vadība” studentiem. Arī Linda Gribuste norāda, ka Erasmus pieredze deva lielisku starta kapitālu, lai, atgriežoties Latvijā, iegūtu labu darbu starptautiskā personāla atlases kompānijā.

5. Personības pilnveides seminārs pusgada garumā

“Lielākais ieguvums no studijām ārvalstīs bija iespēja pilnveidot sevi kā personību, ko veidoja vairāki “mazie” ieguvumi – valodas prasmes, jauni draugi, pasaules apceļošana, iepazīšanās ar savādāku vidi un tradīcijām,” stāsta Informācijas tehnoloģiju fakultātes (ITF) maģistrantūras 2. kursa students Kalvis Kažoks, kurš pagājušo studiju semestri pavadīja Ļubļanas Universitātē Slovēnijā. Bieži vien jaunieši atzīst, ka tieši apmaiņas programmas laikā ir apguvuši dzīvei noderīgas prasmes un iemaņas – sākot no ēst gatavošanas, drēbju mazgāšanas un gludināšanas līdz dažādu hobiju attīstīšanai un redzesloka paplašināšanai.

6. Ceļojums apkārt zemeslodei ar bezmaksas naktsmītnēm

Lakmals ir pārliecināts, ka Erasmus ir lieliska iespēja ne vien studijām, bet arī ceļošanai. “Erasmus laikā katru nedēļas nogali plānoju ceļojumu, pabiju Ungārijā, Čehijā, Polijā, Austrijā, Vācijā, Slovēnijā, Francijā un Šveicē. Un tas viss tikai trīs mēnešu laikā!” Viņš atzīst, ka šobrīd atliek vien izvēlēties valsti, uz kuru doties, un ir skaidrs, ka vienmēr pretim būs cilvēks, kurš tevi sagaidīs un sirsnīgi uzņems savās mājās.

7. Erasmus+ – “iepazīšanās portāls”

Erasmus ir sākums ne vien veiksmīgai karjerai, bet arī laimīgai ģimenes dzīvei. Tiesa, nav pieejama oficiālā statistika par Erasmus ģimenēm, taču neskaitāmi jauni cilvēki ir satikušies un izveidojuši laimīgu ģimeni, pateicoties studijām Erasmus. “Studiju laikā iepazinos ar savu vedējmāti, kura kopā ar mani studēja Nīderlandē. Bet mana kursabiedrene tur iepazinās ar savu vīru un tagad abi dzīvo Francijā, un ir vecāki divām brīnišķīgām meitiņām,” stāsta Linda.

Ja arī tevi “uzrunāja” kaut viens no iepriekš minētajiem iemesliem, piesakies studijām līdz 1. aprīlim vai praksei Erasmus+ līdz 1. maijam un veido savu karjeru un nākotni uz starptautiskiem pamatiem!

Erasmus+ programma sniedz iespēju LLU studējošajiem iegūt pieredzi studijās kādā no LLU partneraugstskolām, ar kuru noslēgts divpusējās sadarbības līgums noteiktā studiju jomā, un/vai praktizēties ārvalstu uzņēmumos vai citās atbilstošās darba vietās.

Vairāk informācijas par Erasmus+ studiju vai prakses iepējām uzzini: LLU majaslapā vai Jelgavas pils 289. telpā, vai rakstot e-pastu foreign@llu.lv

Pievienots 15/03/2018