Pārlekt uz galveno saturu

Iegūst doktora grādu par fleksiblajā iepakojumā termiski apstrādātiem kartupeļu ēdieniem

Attēla autors: No LLU arhīva

21. jūnijā Latvijas Lauksaimniecības universitātes Pārtikas tehnoloģijas fakultātē promocijas darbu “Fleksiblajā iepakojumā termiski apstrādātu kartupeļu ēdienu kvalitāte uzglabāšanas laikā” aizstāvēja Aija Ruzaiķe un ieguva inženierzinātņu doktora zinātnisko grādu (Dr. sc. ing.) pārtikas zinātnes nozarē.

Promocijas darba mērķis ir izstrādāt kartupeļu ēdienu optimālu termiskās apstrādes režīmu fleksiblajā iepakojumā un izvērtēt kvalitātes izmaiņas uzglabāšanas laikā.

“Iepakojumā termiski apstrādāti ēdieni ar garu realizācijas laiku ir nozīmīga uztura sastāvdaļa lielākajā daļā attīstīto valstu iedzīvotāju un pamata pārtika bruņotajiem spēkiem lauku apstākļos visā pasaulē,” stāsta jaunā zinātniece Aija Ruzaiķe. A. Ruzaiķe piebilst, ka Latvijā līdz šim nav pētīta fleksiblā iepakojuma piemērotība iepakojumā termiski apstrādātiem kartupeļu ēdieniem, ieskaitot termiskās apstrādes parametru un iepakojuma materiālu nozīmi uz produkta kvalitāti raksturojošo piecu fizikālo un ķīmisko īpašību izmaiņām (krāsa, struktūra, mitruma saturs u.c.) uzglabāšanas laikā, istabas temperatūrā.

Promocijas darbā tika noskaidrots patērētāju viedoklis par fleksiblajā iepakojumā termiski apstrādātiem ēdieniem un to ieviešanu Latvijas tirgū, izstrādātas kartupeļu ēdienu receptūras un noteikta uzturvērtība, pamatota termiskās apstrādes režīma izvēle, izstrādājot matemātisko modeli, izvērtēta fleksiblajā iepakojumā termiski apstrādāto kartupeļu ēdienu kvalitāte uzglabāšanas laikā un noteikts derīguma termiņš, kā arī noslēgumā tika veikts sensoro novērtējums kartupeļu ēdieniem.

Pētījuma rezultāti ir nozīmīgi tautsaimniecībā, jo, ieviešot kartupeļu ēdienu ražošanas tehnoloģiju fleksiblajā iepakojumā ar 24 mēnešu realizācijas termiņu, uzglabāšanas laikā neizmantojot aukstuma iekārtas, ir iespējams ne vien palielināt izstrādāto produktu klāstu Latvijas Nacionālo bruņoto spēku vajadzībām, bet arī paplašināt Latvijas izejvielu – kartupeļu, ar paaugstinātu pievienoto vērtību, eksporta iespējas.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja: Sandra Muižniece – Brasava.

Ar promocijas darba kopsavilkumu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājaslapā.

 

Pievienots 21/06/2018