Pārlekt uz galveno saturu

Pētījuma par lopbarībā izmantojamo pākšaugu ekonomisko efektivitāti aktualitātes tiek prezentētas «ResearchSlam» pasākumā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresā (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Eiropas Savienības fondu darbības programmas “Izaugsme un nodarbinātība” 1.1.1. specifiskā atbalsta mērķa “Palielināt Latvijas zinātnisko institūciju pētniecisko un inovatīvo kapacitāti un spēju piesaistīt ārējo finansējumu, ieguldot cilvēkresursos un infrastruktūrā” 1.1.1.2. pasākuma “Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts” projekta ietvaros 2017.gada novembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē tika uzsākts darbs pie Pētniecības pieteikuma Nr. 1.1.1.2/VIAA/1/16/181 “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums”. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

Viens no projekta uzdevumiem paredz novērtēt pākšaugu, kā proteīna avota, izēdināšanas ekonomisko efektivitāti netradicionālā lauksaimniecības nozarē – briežkopībā. Īstenojot šo uzdevumu, sadarbības partnera SIA “Māras brieži” saimniecībā 6 mēnešus tiek īstenots briežu ēdināšanas izmēģinājums, papildinot briežu barības devu ar dažādu Latvijā audzētu pākšaugu sugu sēklām - lopbarības pupām, zirņiem un lupīnām.

SIA Māras breiži

Lai arī iesāktie pētījumi joprojām turpinās, par pirmajiem pētījuma rezultātiem jau ir ziņots vairākos semināros un konferencēs.

2018.gada 19.jūnijā IV Pasaules latviešu zinātnieku kongresa ietvaros, kas ir notikums ne tikai zinātniekiem, bet visai sabiedrībai kopumā, notika paralēlais pasākums “ResearchSlam – vienkārši par sarežģīto!”, kurā piedalījās jaunie zinātnieki (pēcdoktoranti) no četrām Latvijas universitātēm. Pasākuma dalībnieki vienkāršā, saprotamā un atraktīvā veidā stāstīja par inovatīvām un sabiedrībai nozīmīgām tēmām, kā arī sacentās par īpašām kongresa balvām.

Līga Proškina

Par pētījuma prezentāciju “Pākšaugi mājlopu ēdienkartē – vai tas ir izdevīgi?” pēcdoktorante Līga Proškina saņēmusi balvu "Praktiskais zinātnieks".  

Līga Proškina

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Pēcdoktorante, pētniece Līga Proškina

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 22/06/2018