Pārlekt uz galveno saturu

Sākts projekts par ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanu

Attēla autors: No AREI arhīva

LLU kā sadarbības partnere iesaistīta projekta “Lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēmas izstrāde ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanai” īstenošanā, kas sākts 2018. gada 1. aprīlī un noslēgsies 2023. gada 31. martā. Tā īstenošanu finansiāli atbalsta Eiropas Lauksaimniecības fonds lauku attīstībai.

Projekta mērķis ir izveidot internetā pieejamu ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanas sistēmu, kas būtu gan ekonomiski, gan tehnoloģiski pamatota. Līdz ar to tiks veikta ziemas kviešu slimību izplatīšanās riska faktoru izvērtēšana un fungicīdu apstrāžu laiku un reižu izvērtēšana, kā rezultātā tiks izstrādāts ziemas kviešu ražas pieauguma un fungicīdu apstrāžu efektivitātes novērtējums, izvērtēta ziemas kviešu slimību attīstības dinamika dažādu augsnes apstrādes veidu un dažādu priekšaugu ietekmē un tiks iegūti un apstrādāti meteoroloģiskie dati.

Turklāt tiks vērtētas 15 ziemas kviešu šķirnes, un tās iedalītas grupās atkarībā no slimību attīstības. Paralēli tiks pētīta fungicīdu lietošanas intensitātes (dažādas devas un apstrādes reizes) ietekme uz ziemas kviešu audzēšanas rentabilitāti un siltumnīcas efekta gāzu (SEG) emisiju apjoma atšķirīgos slāpekļa (N) mēslojuma līmeņos. Tādējādi projekta ietvaros būs iespējams novērtēt ziemas kviešu ražas pieaugumu un fungicīdu efektivitāti, rentabilitāti un potenciālās ražas zudumu pie dažādām graudu un izejvielu cenām un SEG emisiju apmēru katram variantam.

Projekta noslēgumā tiks izveidota lēmumu pieņemšanas atbalsta sistēmas interneta platforma, kas būs interneta rīks, ar kura palīdzību būs iespējams pieņemt lēmums attiecībā uz ziemas kviešu lapu un vārpu slimību ierobežošanu.

Projekta vadošais partneris ir Latvijas Lauku konsultāciju un izglītības centrs, partneri – LLU, SIA “AKPC”, SIA “Latvijas Augu aizsardzības un pētniecības centrs”, APP “Agroresursu un ekonomikas institūts “Stendes pētniecības centrs””, Lauksaimniecības pakalpojumu kooperatīvā sabiedrība “LATRAPS”, SIA “PS Līdums” un ZS “Sniedzes”

Projekta kopējais finansējums: 499 466.41 EUR (no kā publiskais finansējums ir 449 519.77 EUR)

Pievienots 19/07/2018