Pārlekt uz galveno saturu

Sliekas Latvijas patērētājiem uzturā un kino (PD2)

Attēla autors: No LLU arhīva

Inovācijas pārtikā jāievieš, iepazīstinot patērētājus viņiem saprotamā, pieejamā un patīkamā veidā caur iespējami vairākiem un dažādiem kanāliem. Iepazīstināšana ar pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta projektu “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā”, tajā pētītajām aktualitātēm un rezultātiem notika ikgadējās starptautiskajās izstādes “RigaFood 2018” laikā. Projekta plānotās aktivitātes un jau iegūtie rezultāti tika prezentēti gan Latvijas Lauksaimniecības universitātes, gan Latvijas Tehnoloģiskais centra un Eiropas Biznesa atbalsta tīkla Latvijā organizētajā “Inovācija pārtikai” stendos.

Latvijas patērētāju īpašu uzmanību izpelnījās karameles, kurās bija ievietotas sublimētas sliekas. Šāds projekta pētījumu prezentēšanas veids bija efektīvs. Interese par našķiem vienmēr ir liela un vēl lielāku to padarīja tas, ka tajos ievietots kaut kas tik neparasts un nebijis līdz šim kā slieka. Ar slieku karamelēm bija mērķis pievērst Latvijas patērētāju uzmanību projekta ietvaros pētītajai tēmai, kā arī likt aizdomāties, kā tas nākotnē ietekmēs ikviena ēšanas paradumus. Ierastās olbaltumvielas, ko saņemam no dzīvnieku valsts gaļas, zivju, piena produktu veidā vai no augu valsts, kas ir pākšaugi, tiks iegūtas no citiem olbaltumvielu avotiem, tādiem kā kukaiņi un kāpuri. Klasiskie olbaltumvielu avoti, iespējams, nebūs pieejami tādā daudzumā, kā līdz šim.

Ilga Gedrovica

1.att. I.Gedrovica ar karamelēm, kurās ir kaltētas sliekas; karameles ar kaltētām sliekām

 

Vērtīgi ir sadarboties dažādām jomām, lai sasniegtu iespējami plašāku cilvēku loku un varētu viņus iesaistīt dažādu nozīmīgu problēmu risināšanā. Tā ir notikusi zinātnes pasaules un mākslas pasaules tikšanās. Projekta pētījuma rezultāti tiek izmantoti jaunās spēlfilmas “Vecā dārza noslēpumi” tapšanā (studija F.O.R.M.A.).  Diskusijās starp zinātnieci un mākslas pasaules pārstāvjiem ir izauklēta doma ietvert jaunajā kinofilmā vairākus sižetus, kuros kino varoņi runā par netradicionālajiem olbaltumvielu avotiem, kas nāk no Latvijas, un izrāda projekta sliekas kā vērtīgu pārtikas produktu. Ar šo publicitāti jaunajā filmā, tiek aktualizēta pētāmā tēma, kā arī tiek demonstrēta visai pasaulei Latvijas cilvēku progresīvā domāšana, kas saistīta ar ilgtspējīgu pārtiku.

Topošās filmas un seriāla režisors inscenētājs ir Olafs Okonovs, režisore Gunita Groša, galvenais operators Mārtiņš Jurēvics, operators Ivo Skanstiņš, māksliniece Kristīne Lasmane, skaņu režisors Jevgenijs Svjatovs, kostīmu māksliniece Berta Vilipsone, grima māksliniece Agita Ilješāne, ražošanas vadītāja Daiga Līcīte un producents Gatis Upmalis.

Studija F.O.R.M.A. ir producējusi tādas spēlfilmas kā "Vectēvs, kas bīstamāks par datoru" (2017, rež. V.Brasla, no filmu programmas "Latvijas filmas Latvijas simtgadei") - TOP2 pēc skatītāju apmeklētības Latvijā 2017.gadā; "Džimlai rūdi rallallā" (2014, rež. M.Putniņš, J.Cimmermanis) - otra skatītākā TV programma pēc Olimpisko spēļu atklāšanas Sočos 2014.gadā; "Mazie laupītāji" (2009, rež. A.Zvirbulis); "Ūdensbumba resnajam runcim" (2004, rež. V.Brasla), un citas.

Filma top sadarbībā ar Latvijas televīziju, tās demonstrēšana kinoteātros paredzēta 2018. gada nogalē, bet seriāla demonstrēšana Latvijas televīzijā 2019. gadā.

Spēlfilmas "Vecā dārza noslēpums"

2.att. Kadrs no spēlfilmas – bērni ēd salātus ar kaltētām sliekām
(spēlfilmas "Vecā dārza noslēpums" publicitāte)

 

Spēlfilma "Vecā dārza noslēpums"

3.att. Kadrs no spēlfilmas – pica ar sliekām
(spēlfilmas "Vecā dārza noslēpums" publicitāte)

 

Spēlfilma "Vecā dārza noslēpums"

4.att. Kadrs no spēlfilmas – iepakotais produkts – veselīga uzkoda no sliekām
(spēlfilmas "Vecā dārza noslēpums" publicitāte)

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/I/16/190

Zinātniskā vadītāja

Pēcdoktorante, vadošā pētniece

Ilga Gedrovica

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Jauni olbaltumvielu avoti pārtikai Latvijā” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/190) ietvaros.  Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

 

 

 

 

 

 

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/jauni-olbaltumvielu-avoti-partikai-latvija-pd2

Pievienots 11/09/2018