Pārlekt uz galveno saturu

Pēcdoktorantūras projekta ietvaros īstenots briežu ēdināšanas izmēģinājums (PD3)

Attēla autors: No LLU arhīva

Viens no pēcdoktorantūras pētniecības atbalsta projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” uzdevumiem paredz novērtēt pākšaugu, kā proteīna avota, izēdināšanas ekonomisko efektivitāti netradicionālā lauksaimniecības nozarē – briežkopībā.

Izmēģinājums īstenots sadarbībā ar SIA “Māras brieži”, veicot briežu ēdināšanas izmēģinājumu 6 mēnešu periodā, daļēji aizvietojot briežu spēkbarību (graudus) ar Latvijā audzētu pākšaugu sēklām – zirņiem, lopbarības pupām un lupīnām.

Izmēģinājumā tālākai datu apstrādei tika apkopoti dati par izēdinātās barības daudzumu, barības sastāvu, barības un to sastāvdaļu izmaksām, dzīvmasas pieaugumu, liemeņa masu, liemeņa komponentēm.

 

1. Attēls. Briežu dzīvmasas mērījumi (kg) 2018. gada jūnijā.

 

Par pirmajiem ēdināšanas izmēģinājuma rezultātiem ar referātu "Pākšaugu izmantošana nebrīvē audzētu briežu ēdināšanā” jau ir ziņots  Agroresursu un ekonomikas institūta (AREI) Priekuļu pētniecības centra  (PPC) Lauka dienas seminārā Priekuļos.

Līga Proškina

2. Attēls. Dalība seminārā AREI PPC, 2018. gada jūlijs.

 

Lai pārliecinātos par iegūto datu ticamību, pētījumi par pākšaugu piebarošanas nozīmi attiecībā uz ekonomisko efektivitāti briežkopībā tiek turpināti. Projekts tika uzsākts 2017.gada novembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātes Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātē.

 

Projekta Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181

Zinātniskā vādītaja, pētniece Līga Proškina

 

Aktivitātes īstenotas 1.1.1.2. pasākuma "Pēcdoktorantūras pētniecības atbalsts" projekta “Lopbarībā izmantojamo pākšaugu bioekonomiskās efektivitātes novērtējums” (Nr.1.1.1.2/VIAA/1/16/181) ietvaros. Projektu līdzfinansē Eiropas reģionālās attīstības fonds.

viaa eraf

Papildinformācija par projektu: https://www.llu.lv/lv/projekti/apstiprinatie-projekti/2017/lopbariba-izmantojamo-paksaugu-bioekonomiskas-efektivitates

Pievienots 12/09/2018