Pārlekt uz galveno saturu

SAMS projekta partneri no Eiropas, Etiopijas un Indonēzijas tiekas LLU, lai pārrunātu biškopības tehnoloģiju attīstību

Attēla autors: No LLU arhīva

27. un 28. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātē notika Informācijas tehnoloģiju fakultātes īstenotā programmas Apvārsnis 2020 starptautiskā projekta “SAMS – Starptautiskā partnerība uz inovācijās bāzētiem pārvaldības pakalpojumiem viedajā biškopībā” trešā partneru sapulce (pirmās divas sapulces notika Vācijā).

Jelgavā viesojās projekta partneri no Eiropas (Vācijas un Austrijas), kā arī partneri no Indonēzijas un Etiopijas.

Sams

 

Sapulce norisinājās Bioekonomikas un ilgtspējīgo resursu vadības centrā, piedaloties arī ITF dekānam asoc.prof. G.Vītolam.

sams

 

sams

 

Sapulces pārtraukumā viesi varēja iepazīties ar Jelgavas pils un universitātes vēsturi, apmeklējot pils muzeju un Kurzemes hercogu kapenes.

sams

 

Sapulces laikā katrs partneris iepazīstināja ar progresu katrā no darba pakām. Partneri no Kaseles Universitātes prezentēja bišu saimes uzraudzības sistēmu, kas spētu uzraudzīt temperatūru, mitrumu, skaņu un svaru bišu saimēs. Tika apspriesti scenāriji sistēmas ieviešanai Indonēzijā un Etiopijā.

Latvijas Lauksaimniecības universitāte prezentēja bišu saimju datu noliktavas sistēmu, kas turpmāk būs savienota ar bišu saimju mērīšanas sistēmām.

Liela projekta daļa ir veltīta Etiopijas un Indonēzijas biškopības pētījumam, izmantojot User Centred Design (Lietotāju centrēta izstrāde), kura laikā ir mēģināts noskaidrot biškopju vēlmes un prasības automatizētas bišu saimju uzraudzības sistēmai ieviešanai.

Partneris no Grācas Universitātes ir izveidojis apjomīgu aprakstu, salīdzinot Indonēzijas un Etiopijas biškopjus un bišu dravas pārvaldības metodes.

Kopumā var secināt, ka sapulce noritēja veiksmīgi un tika pieņemti svarīgi lēmumi, kas sekmēs projekta uzdevumu izpildi. Piemēram, partneri vienojās par nepieciešamību palaist vienkāršu bišu saimju mērīšanas sistēmu ar mērķi notestēt datu pārsūtīšanas iespējas no attālajiem Indonēzijas un Etiopijas reģioniem.

Partneri arī vienojas par nākamo projekta sapulci, kas notiks 2019.gada februārī Grācā, Austrijā.

 

Projekta SAMS vadītājs, asociētais profesors Aleksejs Zapecins

 

Par SAMS projekta progresu un aktivitātēm var iepazīties projekta mājaslapā: www.sams-project.eu

sams

Pievienots 10/10/2018