Pārlekt uz galveno saturu

Inovatīvs dizains un pasākumi funkcionālās bioloģiskās daudzveidības paaugstināšanai bioloģiskajos augļu dārzos (ECOORCHARD)

Zinātniskais projekts ir nacionālais projekts starptautiskā zinātniskā projekta „Innovative design and management to boost functional biodiversity of organic orchards (ECOORCHARD)” (Core Organic Plus, ERA-NET, EU FP 7; 2015-2017) realizēšanai.

Nacionālā zinātniskā projekta izpildītājs ir Latvijas Augu aizsardzības pētniecības centrs (LAAPC).

LAAPC uzdevumi projekta ietvaros ir piedalīties praktisko izmēģinājumu iekārtošanā augļu dārzos sadarbībā ar zemniekiem un veikt uzskaites ar dažādu metožu palīdzību. Projekta izpildes gaitā iegūto informāciju par funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības pasākumiem un to novērtēšanas metodēm iespējams izmantot, lai izstrādātu un aprobētu Latvijas apstākļiem atbilstošus protokolus funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības novērtēšanai. Būtisks projekta realizācijas komponents būs piedalīšanās informācijas tīkla izveidē (platforma EBIO-Network) sadarbībā ar zinātniekiem deviņās Eiropas valstīs. Projekta realizācijas rezultātā tiks veicināta informācijas pārnese un inovāciju ieviešana bioloģiskajā augļkopībā Latvijā, kas kopumā sekmēs bioloģiskās lauksaimniecības ražošanas attīstību un atbalstīs pret klimata pārmaiņām noturīgu ekonomiku.


Projekta uzdevumi 2015.-2017. gadam:

1. Apkopot informāciju par augļudārzu apsaimniekošanas paņēmieniem Latvijā (2015. gads).
2. Apkopot un analizēt dažādas metodes funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības novērtēšanai augļu dārzos (2015. gads).
3. Veikt bioloģisko augļkopju un augļkopības konsultantu aptauju, kādas funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības saglabāšanu ietekmējošas metodes tiek izmantotas vai arī plānots izmantot (2015. gads).
4. Lauka apstākļos pārbaudīt un salīdzināt potenciālās funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības paaugstināšanas pasākumu novērtēšanas metodes (2015.-2017. gads).
5. Iesaistīt bioloģisko ābeļu audzētājus funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības paaugstināšanas pasākumu novērtēšanas metožu praktiskajā salīdzināšanā lauka apstākļos un analizēt augļkopju iegūtos rezultātus, kā arī
6. Noskaidrot bioloģisko ābeļu audzētāju viedokli par funkcionālo agrobioloģisko daudzveidību (FAD) un tās paaugstināšanas pasākumiem, kurus augļkopji izmanto savās saimniecībās (2016.- 2017. gads).
6. Piedalīties Eiropas informācijas tīkla izveidē par funkcionālās bioloģiskās daudzveidības pārvaldīšanu bioloģiskajos augļu dārzos, sniedzot tam nepieciešamo informāciju (2016.-2018. gads).
7. Pamatojoties uz pētījumu gaitā iegūtajiem rezultātiem, sagatavot informāciju lauksaimniekiem, lai nodrošinātu pētījuma rezultātu praktisku piemērošanu (2017.- 2018. gads).

Sadarbības partneri
University of Copenhagen, Faculty of Life Sciences, Department of Plant and Environmental Sciences (Dānija, projekta koordinators)  Groupe de Recherche en Agriculture Biologique (Francija)  Research Institute of Organic Agriculture (Šveice)  L’institut National De La Recherche Agronomique, INRA (Francija)  Swedish University of Agricultural Sciences, Department of Plant Protection Biology (Zviedrija)  Laimburg Research Centre for Agriculture and Forestry (Itālija)  Julius Kühn-Institut Fed
Projekta uzsākšanas datums
Projekta beigu datums
Projekta mērķis

Projekta mērķis ir izveidot funkcionālās agrobioloģiskās daudzveidības paaugstināšanas pasākumus un to novērtēšanas metodes, kā arī adaptēt īpašus agrotehniskos pasākumus, lai palielinātu bioloģisko ābeļdārzu plastiskumu un izturību pret kaitēkļiem.

Projekta vadītājs
Laura Ozoliņa-Pole
Pievienots 03/02/2016