Pārlekt uz galveno saturu

Turam īkšķus! TF radītais pneimobilis un tā komanda devušies uz sacensībām Ungārijā

No 5. līdz 7. maijam Egerā (Ungārijā) notiks starptautiskās sacensības "Pneumobil 2016", kurās pirmo reizi startēs LLU Tehniskās fakultātes (TF) komanda ar pašu projektētu un būvētu pneimobili.

LLU komandā apvienojušies TF studenti un mācībspēki – Mārtiņš Ziemelis, Krišjānis Galiņš un Guntis Zondaks. Savukārt organizatoriskos un sabiedrisko attiecību jautājumus risina Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes doktorante Baiba Ziemele. Kopīgiem spēkiem kopš pagājušā gada rudens tika radīts "Pneumo Auto TF", ar kuru Latvija tiks pārstāvēta sīvā 55 Eiropas komandu konkurencē. Jaunais auto uzbūvēts Jelgavā, izmantojot uzņēmuma "Aventics" ražotās pneimatiskās detaļas.

Pneimobilis ir vieglas konstrukcijas transporta līdzeklis, kas veic kustību, izmantojot pneimatiskos cilindrus un saspiestu slāpekli. LLU uzbūvēto pneimobili plašāka publika varēja aplūkot aprīļa nogalē notiekošajās Mehu dienās, kad to Mehu dienu gājienā cauri Jelgavai vadīja TF dekāns Ilmārs Dukulis.

Sacensības norit jau devīto gadu un kļūst arvien populārākas - pagājušā gadā tajās piedalījās vairāk nekā 40 komandas no vairākām pasaules valstīm. Sacensību trase sadalīta vairākos posmos, kur braucamos ar pneimatiskajiem dzinējiem vērtē dažādās disciplīnās, arī pēc maksimālā nobraukuma un lielākā ātruma.

"Pasaulei vajadzīgi jauni cilvēki, kas nāk klajā ar jaunām idejām, tādējādi veicinot veiksmīgu cilvēces attīstību harmonijā ar Zemi. Mēs ticam, ka cilvēki, kas spēj uzbūvēt pneimobili, ir apveltīti ar revolucionāru pieeju un spēju pārvarēt šķēršļus, un tā veido nākotni," saka sacensību organizatori, uzņēmuma "Aventics" pārstāvji.

Interesenti LLU komandas gaitām pneimobiļa būvēšanā varēja sekot līdzi jau kopš gada sākuma Facebook lapā. Tāpat tajā tiks publicēta aktuālā informācija no sacensībām.

Pievienots 27/05/2016