Pārlekt uz galveno saturu

Lepojamies! LLU absolvents, jaunieceltais "ONE" Jaunatnes vēstnieks Beļģijā, piedalās "ONE" Jaunatnes vēstnieku samitā Parīzē

Starptautiskās nevalstiskās organizācijas “ONE” jaunieceltais Jaunatnes vēstnieks Beļģijā Uldis Šalajevs piedalās trešajā "ONE" Jaunatnes vēstnieku samitā Parīzē, lai kopā ar citiem 250 "ONE" Jaunatnes vēstniekiem no vairāk nekā 50 valstīm kopīgi pārrunātu iespējas, kā cīnīties par nabadzības samazināšanu pasaulē.

Starptautiskā samita laikā no š.g. 31. maija līdz 2. jūnijam "ONE" Jaunatnes vēstnieki Parīzē diskutēs par jautājumiem, kā samazināt nabadzību pasaules nabadzīgākajās valstīs, tāpat arī tiksies ar augsta līmeņa politiķiem, kuri būs ieradušies Parīzē Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijas (OECD) Foruma ietvaros, aicinot viņus noteikt prioritātes attiecībā uz visneaizsargātākajiem cilvēkiem jaunattīstības valstīs, īpaši attiecībā uz jaunām meitenēm un sievietēm, tādējādi aicinot pildīt politiķu apņemšanos izbeigt nabadzību līdz 2030.gadam.

“Jaunieši no dažādām pasaules valstīm ir ļoti nobažījušies par ārkārtīgi augsto nabadzības līmeni  pasaulē, jo īpaši jaunattīstības valstīs,” uzsver Uldis Šalajevs. Jaunietis turpina: “Manuprāt, OECD Forums ir lieliska platforma, kur pasaules līderi apspriež ļoti daudz mums visiem būtiskus jautājumus, t.sk. ar nabadzības līmeņa samazināšanu pasaulē saistītos aspektus. Tikai ar kopīgām idejām,  koordinētām  darbībām un vienotu gribasspēku, cieši sadarbojoties visām iesaistītajām iestādēm, NVO un brīvprātīgajiem, “sadodoties kopīgi rokās” visā pasaulē, var izbeigt nabadzību līdz 2030.gadam. Jārīkojas ir tagad, jo ir palikuši tikai 15 gadi... Šī ir ļoti būtiska problēma, uz kuru ir jāatrod pareizie risinājumi un mērķtiecīgi jau tagad jārīkojas,” uzsver U.Šalajevs.

Pagājušajā gadā, līderi vienojās strādāt pie nabadzības samazināšanas pasaulē līdz 2030.gadam, vienojoties par Ilgtspējīgas attīstības mērķiem. OECD Forumā piedalīsies ministri un pārējie delegāti no vairāk nekā 40 valstīm, tostarp no attīstītākajām valstīm pasaulē, lai kopīgi apspriestu nozīmīgākos globālos jautājumus, t.sk. par nabadzības samazināšanu.

Starptautiskās organizācijas “ONE” atskaitē “Nabadzība ir seksisms” (angliski - Poverty is Sexism) tiek norādīts, ka nabadzība ir cieši saistīta ar dzimumu nevienlīdzību. Piemēram, 62 miljoniem meiteņu joprojām tiek liegta izglītošanas iespējas; trīs no četriem pusaudžiem Āfrikā, kuri ir inficēti ar HIV, ir tieši meitenes; sievietei ir 183 reizes lielākas iespējas nomirt dzemdējot Sjerraleonē nekā Šveicē. Jaunatnes vēstnieki aktīvi sekos līdzi valstu, t.sk. Latvijas, diskusijām un pieņemtajiem lēmumiem.

Jau ziņots, ka starptautiskā, nevalstiskā jauniešu organizācija “ONE”, kuru biedru skaits pārsniedz  septiņus miljonus iedzīvotājus pasaulē, iecēla Uldi Šalajevu (33) par "ONE" Jaunatnes vēstnieku  Beļģijā (angliski – ONE Youth Ambassador in Belgium in 2016), lai ciešā sadarbībā ar starptautiskajiem sadarbības partneriem, t.sk. ar Eiropas politiķiem un ES likumdevējiem, cīnītos pret badu, pārtikas trūkumu un nepietiekamu uzturu  pasaulē, pastiprinātu pasākumus finanšu darījumu pārredzamībā jo īpaši  nabadzības apkarošanas programmās, kā arī mazinātu HIV/AIDS epidēmijas pieaugošo izplatīšanos pasaulē, bet jo īpaši Āfrikā. Jaunieceltā "ONE" Jaunatnes vēstnieka Beļģijā Ulda Šalajeva darbības termiņš ir viens gads un par šī brīvprātīgā darba aktivitātēm savā brīvajā laikā viņš nesaņem atalgojumu.

Uldis Šalajevs, Madonas novadnieks, 2007.gādā ieguvis augstāko profesionālo bakalaura grādu informācijas tehnoloģijās Latvijas Lauksaimniecības universitātē Jelgavā, kā arī studentu apmaiņas Erasmus programmas ietvaros 2005.gadā studējis Avans Universitātē Nīderlandē. Kopš 2009.gada, U.Šalajevs dzīvo Briselē, ikdienā komunicējot angļu, vācu, franču un krievu svešvalodās.

Pievienots 01/06/2016