Pārlekt uz galveno saturu

Projekta “Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai” ietvaros veiktās aktivitātes no 1.03.2015 – 30.10.2015

Šeit ir pieejams īss kopsavilkums par projektā veiktajām aktivitātēm projekta īstenošanas 1.periodā.

 

ProjektiWP1 Kailgraudu auzu un miežu un tritikāles novērtējums dažādās audzēšanas vietās
 
Pētījumā veiktajos izmēģinājumos tika noteikti galvenie kritēriji graudaugu genotipa atlasei: augsts olbaltumvielu saturs un pieņemama ražība. Latvijas šķirnēm, audzētam Norvēģijas klimatiskajos apstākļos, salīdzinot ar norvēģu šķirnēm, tika novērota zemāka ražība. Ķīmiskās analīzes parādīja, ka olbaltumvielu saturs Latvijas šķirnēm bija līdzīgs, vai pat augstāks nekā norvēģu šķirnēm. Tauku saturs kailgraudu auzās bija lielāks bioloģiskajā lauksaimniecībā audzētiem paraugiem. Rezultāti parādīja, ka fenolu saturu un antiradikālo aktivitāti tritikālei ir atkarīga no šķirnes un saimniekošanas sistēmas.
 
WP2 Diedzētu graudu pārslu ražošanas tehnoloģijas izstrāde

Eksperimentu rezultātā tika noteikts, ka lai iegūtu bioloģiski aktivētus (diedzētus) tritikāles graudus ar palielinātu fenolu saturu un tajā pašā laikā ar samazinātu glikēmisko indeksu (GI) graudu diedzēšanas laiks nevar pārsniegt 24 h. Kopējais fenolu saturs graudos ļoti cieši korelē ar antiradikālo aktivitāti. Cieša korelācija starp fenolu saturu un antioksidatīvo aktivitāti diedzēšanas laikā konstatēta kailgraudu miežu paraugos, savukārt kviešos konstatēta vidēji cieša korelācija starp šiem parametriem. Sensorās vērtēšanas rezultāti parādīja, ka pēc 48 h diedzēšanas bioloģiski aktivēti graudi ir mīksti, lipīgi un dzinumi ir pārāk lieli, kas ir nepieņemami turpmākai pārstrādei.

WP3 No tritikāles un/vai kailgraudu auzām un miežiem gatavotu brokastu pārslu kvalitātes novērtējums

Pārskata periodā sākusies jauno brokastu pārslu ķīmiskā sastāva un uzturvērtības kalkulācija, kā arī ar dažādu GI un šķiedrvielu, B grupas vitamīnu un olbaltumvielu saturu brokastu pārslu izstrāde. Sagatavotie paraugi tiks izmantoti turpmākajos pētījumos.

WP4 Graudu produktu glikēmiskā indeksa analīze

Pārskata periodā izstrādāta uzaicinājuma vēstule potenciālajiem klīniskā pētījuma dalībniekiem un atlases kritēriji pētījumā iesaistītajiem brīvprātīgajiem, kā arī izvērtēti draudi un iespējas attiecībā uz pētījuma dalībniekiem. Izstrādāts pētījuma protokols, noteikti pētījuma apstākļi un labākais laiks, kā arī izstrādāts asins analīžu veikšanas plāns

WP5 Publicitāte

Šajā pārskata periodā sagatavotas četras zinātniskas prezentācijas un divas zinātniskas publikācijas, projekta pētījuma rezultāti prezentēti zinātniskajās konferencēs Spānijā, Horvātijā, Nīderlandē un Itālijā. Par projektu un tajā veiktajiem pētījumu rezultātiem ievietota informācija katras partnera institūcijas mājas lapās. 

Pievienots 01/06/2016