Pārlekt uz galveno saturu

Par apjomīgu lielogu dzērveņu un to slimību izpēti doktora grādu ieguvusi Līga Vilka

Attēla autors: Dainis Lapiņš

25. augustā Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) promocijas darbu “Lielogu dzērveņu ogu puves un to ierosinātāji Latvijā” aizstāvēja un doktora grādu lauksaimniecības zinātnē ieguva Līga Vilka.

Promocijas darba mērķis bija pētīt lielogu dzērveņu ogu puves izplatību Latvijā un aprakstīt to ierosinātājus. Lielogu dzērveņu audzēšana Latvijā ir perspektīva nozare, jo vides apstākļi ir atbilstoši audzēšanai un ogas piemērotas eksportam. Promocijas darba autore sākotnēji izvirzīja hipotēzi, ka Latvijā lielogu dzērvenēm nozīmīgus ražas zudumus izraisa Fusicoccum un Diaporthe vaccinii, izraisot ogu puvi ražas laikā un glabātavās, kas arī daļēji apstiprinājās. Jāpiebilst, ka kopumā Latvijā lielogu dzērveņu ogu bojājumus izraisa deviņas sēnes.

Jaunās doktores Līgas Vilkas veiktie pētījumi liecina, ka Latvijā lielogu dzērvenēm saimnieciski nozīmīgus ražas zudumus uz lauka un glabāšanas laikā izraisīja Fusicoccum putrefaciens un Coleophoma empetri. Ražas laikā ogu puves izplatība stādījumos Latvijā bija tikai 1,9% līdz 2,4%, kas ir ievērojami mazāk kā Ziemeļamerikā, kurā galvenokārt tiek audzēts šis kultūraugs.  

Lielogu dzērveņu ogas svaigā veidā glabātavās (5 – 7 °C) var uzglabāt divus mēnešus, jo līdz novembra beigām vidēji bija bojātas 11 – 35% ogu, bet decembra beigās jau 66%.

Savukārt karantīnas organisms Diaporthe vaccinii konstatēts piecos no sešiem apsekotajiem lielogu dzērveņu stādījumiem, taču tā izplatība bija zema. Autore gan secināja, ka šis patogēns izraisa dzinumu un augļaizmetņu atmiršanu, ogu puvi uz lauka un uzglabāšanas laikā.

Promocijas darba rezultāti balstīti uz pētījumiem, kas veikti sešos lielākajos un vecākajos Latvijas lielogu dzērveņu stādījumos no 2007. līdz 2012. gadam, apsekojot lielogu dzērveņu ogas gan to ražas, gan uzglabāšanas laikā.

Promocijas darba zinātniskā vadītāja ir profesore, Dr.biol. Biruta Bankina.

Ar detalizētiem pētījuma rezultātiem un promocijas darbu var iepazīties LLU Fundamentālās bibliotēkas mājas lapā.

Līga Vilka

Pievienots 26/08/2016