Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pilī sāksies renovācijas darbi

Šodien, 19. septembrī Latvijas Lauksaimniecības universitātē (LLU) tika parakstīts līgums ar darbu veicējiem par Jelgavas pils energoefektivitātes paaugstināšanas un fasādes atjaunošanas darbiem. Tos turpmāko četru gadu laikā atbilstoši iepirkuma procedūras rezultātiem veiks pilnsabiedrība “PST un ARMS” 4 957 587,50 euro vērtībā.

Līgumu parakstīja LLU rektore Irina Pilvere un pilnsabiedrības “PST un ARMS” pārstāvji – AB “Panevežio statybos trestas” ģenerāldirektors Dalius Gesevičius un SIA “ARMS Group” valdes priekšsēdētājs Artūrs Sprudzāns.

“Šodien Jelgavas pilij ir vēsturisks brīdis, jo vienojamies ar būvdarbu veicējiem par pils energoefektivitātes paaugstināšanas un fasādes atjaunošanas pasākumiem. Tik nozīmīgi ieguldījumi pilī nav bijuši kopš pagājušā gadsimta, kad tai tika mainīts jumts. Sagaidām, ka uz Latvijas valsts simtgades jubileju un Jelgavas pils 280. jubileju varēsim parādīt jau pirmos renovētos pils spārnus – dienvidu un austrumu fasādes,” līguma parakstīšanas brīdī teica I. Pilvere.

Savukārt D. Gesevičius atzina, ka viņa vadītajam Lietuvas uzņēmumam ir pietiekama pieredze kultūrvēsturisku objektu remontdarbu īstenošanā un Jelgavas pils ir viens no tādiem interesantiem, turklāt arī starptautiskiem projektiem. AB “Panevežio statybos trestas” šobrīd veic arī Viļņas pils atjaunošanu.

“Vēsturiska diena ir arī mūsu uzņēmumam, jo Jelgavas pils un LLU ir Latvijas inženieru sirds, kas izaudzina lielos inženierus, un mums ir dota iespēja piedalīties tās sakārtošanā. Esmu pārliecināts, ka visu izdarīsim noteiktajā laikā un augstā kvalitātē,” papildinot lietuviešu sadarbības partneri teica Latvijas uzņēmuma “ARMS Group” pārstāvis A. Sprudzāns.

Plānots, ka jau šoruden sāksies darbi pils dienvidu spārnā un kā pirmo mainīs ventilācijas sistēmu. Logu nomaiņa un fasādes sakārtošanas sekos pēc tam. Nākamais, kurā secīgi sāksies projektā paredzētie darbi, būs pils austrumu spārns. Jāpiebilst, ka remontdarbu laikā LLU darbs un studiju process netiks pārtraukti.

Atbilstoši projektam “Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana” (EKII-1/1), kura ietvaros tika parakstīts līgums, turpmāko četru gadu laikā notiks valsts nozīmes arhitektūras pieminekļa Nr. 5153 “Jelgavas pils ar parku”, kas atrodas Lielā ielā 2, Jelgavā, energoefektivitātes uzlabošana. Pilī tiks veikta logu un durvju nomaiņa, bēniņu siltināšana, atjaunota ēkas fasāde un ventilācijas sistēma. Projekta īstenošanai konkursā tika iegūts emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējums EUR 4 000 000,00 euro vērtībā.

Jelgavas pils ir lielākā Baroka laiks pils Baltijā, ko sāka būvēt 1738. gadā pēc slavenā arhitekta Frančesko Bartolomeo Rastrelli projekta. Pils tika nopostīta 2. pasaules kara laikā, taču ir viena no nedaudzajām Kurzemes un Zemgales hercogistes (1562-1795) galvaspilsētas ēkām, kas saglabājusies no 1944. gadā sagrautās Jelgavas pilsētas. 20. gs. 50. gados tā atjaunota atbilstoši LLU (toreizējās Latvijas Lauksaimniecības akadēmijas) vajadzībām, kura atrodas pilī līdz pat mūsdienām.

Pievienots 19/09/2016