Pārlekt uz galveno saturu

LLU Studentu teātris gatavojas starptautiskam festivālam un iestudē īslugu angļu valodā

Attēla autors: Ruslans Antropovs

2016. gada pavasarī pirmizrādi LLU Studentu teātrī piedzīvoja latviešu horeogrāfes Maijas Ozoliņas īsluga – monologs “Helmūts un Hellija". Savukārt 22. septembra vakarā, gatavojoties dalībai starptautiskā festivālā, izrāde jelgavniekiem un LLU ārvalstu studentiem izspēlēta angļu valodā.

Luga “Helmūts un Hellija” ir latviešu autores darbs, kas pirmtekstā uzrakstīts angliski, tad, pašas autores tulkots, tika spēlēts Latvijā. Pavasarī Latvijas Amatieru teātru asociācija (LATA) izvirzīja šīs lugas LLU Studentu teātra iestudējumu dalībai NEATA (Baltijas un Ziemeļvalstu amatieru teātru asociācija) festivālam ”SHORT PLAY FESTIVAL-2016”, kas notiks Farēru salās Dānijā no 5. līdz 9. oktobrim.

Iestudējuma režisore ir Astra Kacena un tajā spēlē aktieri Ingūna Strode un Agris Siņijs. Īslugas autore ir pašreiz Prestonā dzīvojošā latviešu horeogrāfe Maija Ozoliņa. Viņa, dzīvojot Lielbritānijā, studējusi drāmas mākslu un dramaturģiju. Sadarbība ar mākslinieci teātrim izveidojusies jau citos iestudējumos - Fr. Molnāra "Lilioms" (1991),  E. Junesko "Basgalvainā dziedātāja" (1994) u.c.

“Pošoties uz starptautisku festivālu, pieņēmām izaicinājumu – spēlēt festivāla izrādi angļu valodā. Ar Valsts kultūrkapitāla fonda, LLU un Jelgavas Domes atbalstu sekoja eksperimentāls mēģinājumu periods vasarā, kas ļāva pietuvoties neiedomājamajam - cik grūti ir domāt un just vienā valodā un runāt citā!” stāsta iestudējuma režisore Astra Kacena.

22. septembrī par iestudējuma angļu valodā pirmajiem skatītājiem kļuva jelgavnieki un LLU Erasmus+ programmas studenti no ārvalstīm. Kā atklāj A. Kacena, teātra lielākie entuziasti šajā vakarā bija tieši Erasmus+ studenti, kas pēc izrādes aizrautīgajās Melpomenes viesistabas sarunās dalījās iespaidos un bija ne tikai sapratuši, bet arī līdzpārdzīvojuši šo neparasto stāstu. Īpašo gaisotni lieliski papildināja galvenās aktrises pašrocīgi gatavotā karstā šokolāde, ar visiem daudzsološa pārtikas tehnologa garšas mākslas stiķiem - pēc senajām indiāņu receptēm.

Īsluga ir ne garāks par 15 minūtēm skatuviskais vēstījums, kas nolasāms teātra mākslas valodā, neatkarīgi no teksta valodas. Izrādē “Helmūts un Hellija” atainota netradicionāla situācija un atbilstoši tai skatuviskais risinājums, kā neliela rotaļa uz saprāta un neprāta robežas, tieksmē pēc harmonijas zelta viduspunkta – līdzsvara sevī. Tas ir stāsts, kā daudzi stāsti, par mīlestību vai tās trūkumu.

Pievienots 26/09/2016