Pārlekt uz galveno saturu

IT uzņēmumi studentus iepazīstina ar prakses un darba iespējām

Attēla autors: No LLU arhīva

2. novembrī LLU norisinājās informatīvs seminārs „Prakses un darba iespējas IT uzņēmumos,” kuru apmeklēja vairāk kā 40 studenti  un citi interesenti, lai uzklausītu IT uzņēmumu pārstāvjus. Seminārā piedalījās astoņi uzņēmumi, kas dalījās stāstos gan par pašu uzņēmumu, gan darba pieredzi, kā arī iepazīstināja ar prakses un darba iespējām katrā no uzņēmumiem.

Semināru iesāka “Exigen Services Latvia” pārstāvis, kas sniedza ieskatu uzņēmuma sasniegumos 21 gada laikā. Pašlaik uzņēmumā strādā ap 300 darbinieku, jo uzņēmums savu darbību  gadu laikā paplašinājis un līdz ar to ir kļuvis plašāks arī  darbības spektrs. „Exigen Services Latvia” uzņēmumam ir trīs galvenās darbības jomas -  mobilo lietotņu izstrāde, e-pakalpojumi, kā arī programmatūru testēšana. Lai uzņēmums spētu gūt arvien augstākus panākumus, svarīgi, lai arī darbinieku darba vietas būtu modernas un komfortablas, tādēļ uzņēmums vienmēr domā par savu darbinieku labsajūtu. 

Kā nākamais semināru turpināja „D8 Corporation” pārstāvis. Šis ir Latvijas vietējais uzņēmums, kam šogad aprit jau 15 darba gadi. „D8 Corporation” darbības jomas ir vērstas uz finanšu un attālinātās piekļuvas sistēmām, programmatūras analīzi, biznesa un sistēmu analīzi, kā arī tas nodarbojas ar sistēmu administrēšanu un monitoringu. „D8 Corporation” pārstāvis pieminēja, ka ir gatavi uzņemt un atbalstīt jaunos IT speciālistus, tādēļ arī šis uzņēmums piedāvā prakses vietas monitoringa amatos. 

Kā trešie savu dalību informatīvajā seminārā turpināja „Ernst&Young Baltic” jeb „EY” uzņēmuma pārstāvis, kas informēja visus interesentus par uzņēmumu un darbības gaitu. „EY” ir atzinīgi novērtēts globāls uzņēmums, kas pašlaik darbojas vairāk kā 150 dažādās valstīs. Uzņēmums strādā ar dažāda veida konsultatīvajiem piedāvājumiem – darījumu finanšu konsultēšana, audits, vadības konsultēšana, kā arī piedāvā citus konsultēšanas piedāvājumus pēc klienta interesēm un vajadzībām. Uzņēmuma pārstāvis stāstīja, ka pašlaik viens no intriģējošākajiem auditiem esot saistīts ar banku sistēmu drošību pārbaudēm, jo pašlaik drošība ir pirmajā vietā, tādēļ svarīgi, lai visi jautājumi būtu atrisināmi. Kā arī uzņēmuma pārstāvis norādīja, ka jaunie praktikanti tiek uzskatīti par jaunajiem IT speciālistiem un prakses laikā ikvienam praktikantam, mentora pavadībā,  ir iespēja darboties reālos projektos.

Seminārs turpinājās ar „TestDevLab” uzņēmuma pārstāvja uzstāšanos. Šis uzņēmums pašlaik vēl ir samērā jauns, bet perspektīvs uzņēmums, kurš Latvijā darbojas gandrīz piecus gadus. „TestDEvLab” attīstās ļoti strauji un pašlaik jau darbinieku skaits Rīgas un Ventspils filiālēs  ir apvienojis 70 strādāt gribošus un spējīgus speciālistus. Uzņēmums pārstāvis jaunos speciālistus iepriecināja ar ziņu, ja augs pieprasījums, tad arī nākamā filiāle tiks atvērta Jelgavā. Uzņēmums strādā ar Android un OS platformām, kā arī šobrīd vēlas attīstīt virtuālās realitātes iespējas. Pašlaik uzņēmumam pieder vairākas virtualās brilles, dažādi moderni roboti programmas testēšanai, droni un citas tehnoloģijas. „TestDevLab” ir gatavs uzņemt spējīgus un uzņēmējīgus, kā arī  strādāt gribošus  praktikantus dažādās IT jomās.

Pirmo reizi informatīvajā seminārā piedalījās arī viena no Latvijas populārākajām bankām „Swedbank”. Ikviens semināra dalībnieks bija ieinteresēts par piedāvātajām prakses un darba iespējām bankā. Bankas pārstāvis stāstīja, ka „Swedbank” strādā ar banku programmatūru, to attīstīšanu, sistēmu un procesu administrēšanu, kā arī dažādu sistēmu uzturēšanu. Bankas pārstāvis uzsvēra, ka „Swedbank” ir gatava uzņemt jaunus praktikantus, kas ir gatavi un nopietni vērsti uz savu un uzņēmuma attīstību.

Turpinājumā studentiem bija iespēja iepazīties ar uzņēmumu „C.T.Co”. Pašlaik šis uzņēmums Latvijas filiālē nodarbina apmēram 420 darbiniekus, bet nesen atvērtajā Minskas filiālē 70 darbiniekus. „C.T.Co” galvenie uzdevumi ir vērsti uz programmatūras izstrādi un to uzturēšanu, kā arī izstrādā dažādas aplikācijas kā, piemēram,  desktop, OS, Android un citām aplikācijas. Uzņēmums vasaras mēnešos organizē programmēšanas skolu (Java, Javascript, OS), kurās apmāca jaunos, spējīgos praktikantus un bieži vien kāds iegūst darbu. Šobrīd „C.T.Co” uzņēmumā ir aktuāla virtuālā dizaina izstrāde dažādiem virzieniem.

Savukārt semināra noslēgumā ar sevi iepazīstināja „Accenture Latvia” pārstāvis, kas ir viens no plašākajiem uzņēmumiem Latvijā, kopā nodarbinot apmēram 866 darbiniekus, kas priekš mūsu valsts ir liels darba devējs. Galvenokārt, uzņēmuma mērķauditorija ir vērsta uz Eiropu un Ziemeļvalstīm. Ikgadu uzņēmums rīko bootcamp (treniņnometni), kur galvenais uzdevumus ir apmācīt jaunos speciālistus, sniegt zināšanas un iemācīt darboties praktiski. Šobrīd „Accenture Latvia” ir aizvadījis  nodarbības par tādām tēmām, kā Java, robotics, Android un project management.

Informatīvā semināra galvenais mērķis ir iepazīstināt jaunos IT speciālistus un citus interesentus ar iespējām Latvijā un uzņēmumiem, kas sniedz informāciju par darba un  prakses iespējām. Svarīgi, lai ikviens no jaunajiem speciālistiem būtu vērsts uz darbu un spētu teorētiskās zināšanas pielietot praktiski, kā arī iesaistītos uzņēmuma projektos.  

Pievienots 04/11/2016