Pārlekt uz galveno saturu

Atzīmēs Baltijas Universitātes programmas 25. gadadienu Latvijā

Attēla autors: Džineta Dimante

Baltijas Universitātes programma (BUP) šogad atzīmē savu 25. gadadienu 12. decembrī plkst. 17.00 – 19.00 LU Dabaszinātņu Akadēmiskajā Centrā Jelgavas ielā 1, 702. auditorijā. BUP ar mērķi risināt ilgtspējīgas attīstības, vides aizsardzības un demokrātijas jautājumus apvieno apmēram 225 universitātes un augstskolas Baltijas jūras sateces baseinā, tostarp arī LLU zinātniekus.

Latvijas dažādu augstskolu mācībspēki un studenti ir bijuši aktīvi šīs organizācijas dalībnieki, piedaloties studentu un pasniedzēju konferencēs, profesionālās pilnveides semināros, pētniecības un studiju materiālu izstrādes projektos un mācību braucienos uz divmastu burinieka Frederiks Šopēns. Daudzi, kuri ir iesaistījušies šajos pasākumos, tiek noķerti “tīklā” (network) ļoti ilgstoši. 25. gadu svinībās Rogovā, Polijā vērojot BUP pirmo darbības gadu video materiālus un fotogrāfijas, daudzus jo daudzus joprojām varam atpazīt un satikt BUP pasākumos arī šodien. Kā daudzi svinību viesi atzīmēja – tā ir draudzība uz mūžu!

Viens no pirmajiem BUP sadarbības organizatoriem Latvijā Jānis Malzubris atceras: “1991. gadā es kā Latvijas pārstāvis piedalījos, man šķiet, pirmajā BUP konferencē mācību centrā pie Kalmāras. Mani iepriecināja tas entuziasms, kas valdīja kopīgi veidojot nākotnes vīzijas un plānus. Pati sadarbības ideja Baltijas reģiona mērogā jau likās lieliska. Visas Baltijas reģiona augstskolas sadarbosies, notiks teletilti, teleapmācība. Tas viss likās jauns un nepierasts. Un tā šī sadarbība turpinās 25 gadus. Lieliski!”

Savukārt pēdējā lielākajā notikumā – ES Baltijas jūras reģiona stratēģijas forumā piedalīties, pateicoties BUP aktivitātēm, bija LLU studentei Alisei Trifanei, kura atzīmē: “Dalība šajā augsta līmeņa pasākumā ir veicinājusi manu izpratni par Baltijas jūras reģionu un ilgtspējīgas attīstības stratēģijas mērķiem, kā arī kļuvusi par ļoti veiksmīgu sākumu manai BUP aktivitātei. Iepazinos ar neizsakāmi motivētiem un globāli domājošiem Baltijas jūras reģiona jauniešiem, kā arī ar pašu Larsu Ridēnu, kas spēja mūs ne tikai iedvesmot, motivēt, bet arī novērtēja studentu aktivitāti. Labprāt uzņēmos izaicinājumu kopā ar Alanu AtKissonu vadīt politisko sesiju “Walk the Talk”, pārstāvot jauniešus. Šīs sesijas laikā  man bija lieliska izdevība mācīties kā moderēt šāda veida paneli no paša Alana AtKissona, kas ar augstu kompetenci un inteliģenci vadīja šo un citas sesijas šī foruma laikā. Sadarbība ar Alanu bija ļoti veiksmīga un motivējoša un, manuprāt, mums izdevās ļoti optimistiska un “dzīvīga” sesija!”

Lai satiktu BUP idejas iniciatoru un visus šos 25 gadus aktīvi strādājošo Upsalas Universitātes profesoru Larsu Ridēnu (Lars Rydén), padalītos savos spilgtākajos iespaidos par piedzīvoto BUP organizētajos pasākumos un neformālā gaisotnē apspriestu kā mūsdienās veicināt ilgtspējīgu attīstību, aicinām pievienoties visus, kas jūt savu saistību ar BUP vai ir ieinteresēti tajā iesaistīties nākotnē. Lai reģistrētos pasākumam, lūdzu, līdz 8. decembrim aizpildiet pieteikuma veidlapu šeit.

Vairāk informācijas par BUP organizētajām aktivitātēm varat iegūt organizācijas mājas lapā  http://www.balticuniv.uu.se/.

Džineta Dimante

BUP Nacionālā centra direktore

BUP reģions

Pievienots 07/12/2016