Pārlekt uz galveno saturu

Koka paliktņu stiprības prognozēšana SIA "MARKO KEA"

Attēla autors: No LLU arhīva

PRODUKTS

SIA “MARKO KEA” ir viens no vadošajiem dažādu konstrukciju un nestspējas palešu ražošanas uzņēmumiem Latvijā, kas palešu prognozētas slodzes noteikšanai ir izmantojis LLU zinātnieku pētījumus.

IDEJA

Katrai Latvijā augošai koku sugai un katram koksnes materiālam ir savas īpašības. Ir zināms, ka koksne ir stiprs un reizē viegls materiāls. Taču daba to izaudzē ar savām īpatnībām – zariem, plaisām, neviendabību. Šis īpatnības var ietekmēt koksnes nestspēju, it sevišķi, ja to izmanto konstrukcijās. Koka māju būvniecībā aprēķinu programmas izmanto jau sen, bet tādai šķietami vienkāršai un arī bieži vien ļoti dārgu transportējamo produktu konstrukcijai, ka palete, slodzi nesošais aprēķins nebija izveidots.

SADARBĪBA

Sadarbība norisinājās gan koksnes kvalitātes izziņas jautājumu risināšanā palešu ražotnē, gan konsultatīvo, konstruktīvo produktu izzināšanā, gan arī tehnoloģiskas pārneses procesos. Veikti daudzi pētījumi ar ražotnē pieejamiem koksnes resursiem, sakot no palešu dēlīšu sagatavēm un beidzot ar praktiskam palešu konstrukciju pārbaudēm.

REZULTĀTS

LLU laboratorijās pavadītais laiks un teorētiskas zināšanas apvienojot, izstrādāta palešu prognozēšanas datorprogramma. Tā ir izmantojama gan skujkoku, gan lapukoku palešu standartkonstrukciju nestspējas prognozēšanai, mainot iestrādājamo materiālu šķērsgriezuma izmērus un skaitu. Par doto prognozēšanas instrumentu ieinteresētību ir izradījuši arī citi Latvijas palešu ražošanas uzņēmumi, piemēram SIA “KRONUS”.

Pievienots 22/12/2016