Pārlekt uz galveno saturu

Koka savienojumu uguns reakcija SIA "MiTek Baltic"

Attēla autors: No LLU arhīva

PRODUKTS

SIA “MiTek Baltic” ir pasaules līderim naglu plašu ražošanā MiTek Industrijas pārstāvis Latvijā, kas izmanto LLU zinātnieku pētījumos gūtas atziņas, lai veiktu koka konstrukciju projektēšanu un pārliecinātu arhitektus un projektētājus vairāk izmantot būvniecībā koksni.

IDEJA

Koksne būvniecībā tiek izmantota jau izsenis, tomēr padomju laiks ienesa savas korekcijas un vienīgie būvniecības materiāli bija – metāls un betons. Pasaules pieredze pierāda, ka nevar būt nekas vidi saaudzējošāks un draudzīgāks, kā cilvēka dzīve koka mājā. Būvniecības naglu plates paredzētas, lai koku savienotu garumā, platumā un biezumā. Jautājums, kas jāizpēta, kā metālam mainās īpašības, strauji paaugstinoties temperatūrai (ugunsgrēka gadījumā) un kā tas reaģē uz koku. Te rodas jautājums: kāpēc mūsu senci varot ievārījumu, izmantoja koka karotes?

SADARBĪBA

Sadarbība veidojas, apmainoties ar teorētiskajām zināšanām, un arī praktisko pieredzi šo savienojumu projektēšanā un izveidē. Tika izveidoti paraugi ar dažādiem ugunsaizsardzības risinājumiem, veiktas praktiskas pārbaudes laboratorijas apstākļos ar reāliem ekspluatācijas elementiem.

REZULTĀTS

Hipotēze tika pieradīta, ka senči izmantoja koka karotes varot ievārījumu tāpēc, ka koks uzņem, bet neatdod siltumu. Tika pieradīts, ka vislabākais veids metāla plāksnīšu aizsardzībai pret uguni, ir tās nosegt ar koksnes elementiem!

Pievienots 22/12/2016