Pārlekt uz galveno saturu

Folka tradīciju mantiniece 2017 – Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolniece Agate Laure

22. februārī radošie, muzikālie un drosmīgie Jelgavas studenti un skolēni pierībināja LLU Aulu 28. Studentu folkfestivālā. Interesanti, ka festivāla žūrija jau vēlā vakara stundā kā uzvarētāju nominācijā “Folka tradīciju mantinieks” izvēlējās Jelgavas Valsts ģimnāzijas skolnieci Agati Lauri, kurai skolas sols ir pavisam tuvu universitātei – tepat Jelgavas pilī.

Atklājot Folkfestivālu, tā ilggadējs vadītājs Ēriks Palkavnieks, kurš savulaik savu studiju laiku pavadīja tieši Jelgavā, studējot LLU, klātesošajiem atviegloti pavēstīja, ka Folkfestivāls ir "izglābies” no dalības klubā "27”, kas zināms pasaulē populāro mūziķu vidū, kuri savu dzīvi traģiski beiguši 27 gadu vecumā. Folkfestivāls laimīgi ir pārkāpis šo kritisko robežu un turpina dzīvot. Ar vārdiem "Lai strinkšķ!” viņš uz skatuves aicināja festivāla viesi, dziesminieku Haraldu Sīmani, kura tautā iemīļotās ģitāras skaņas piepildīja plašo LLU Aulu un "iesildīja” skatuvi jaunajiem.

Kopumā šī gada folkfestivālā dalību bija pieteikuši vairāk kā 50 muzicējoši un dzeju lasoši sirdī vai gados jaunie mūziķi, un uz divām skatuvēm uzstājās 17 grupas un solisti, kuru priekšnesumus jau tradicionāli vērtēja gan žūrija, gan skatītāji.

Uz skatuves “Sveces liesma” par Folka tradīciju mantinieci žūrija atzina jau minēto Agati Lauri, kura izdziedāja oriģinālskaņdarbus, taču par Jelgavas dziesminieci par spīti kakla aizsmakumam kļuva Madara Murņikova. Turklāt Madara arī ieguva pārliecinošas skatītāju simpātijas.

Kā vienīgā dzejniece šogad uzstājās Rūdolfa!, sūtot Folkfestivāla klausītājiem sveicienus latviešu un angļu valodās. Šobrīd viņa atrodas Erasmus+ apmaiņas programmā un, lai jau sesto gadu varētu piedalīties Folkfestivālā, to izdarīja videoierakstā no tālās Itālijas. Viņa arī saņēma apbalvojumu kā Folka dzejniece, ko klātienē saņēma studentes vecmāmiņa.

Savukārt žūrijas slavinājumu “Sveces liesma” dalībnieku vidū saņēma arī Santa Skadmane un Mikus Ģērmanis.

Uz skatuves "Kilovats” festivālā kāpa 8 jaunās grupas, starp kurām bija jau pieredzējuši Folkfestivāla dalībnieki, kā arī pirmā gada iekarotāji. Skatītāju simpātijas viennozīmīgi šajā vakarā piederēja Jelgavas Mūzikas vidusskolas grupai "Combo”, bet žūrijas slavinājumu un augstāko atzinību ieguva grupas "Varbūt rīt” ar atraktīvo dziedājumu un "Savējie”, izdziedot latviešu komponistu daiļradi. Žūrijas simpātijas ieguva grupas "Sabīne”, "Pubertāte” un "Svētdienu piedzīvojumi”, no kurām pēdējā izpelnījās arī īpašas žūrijas pārstāvja, Jelgavas Domes deputāta Aigara Rubļa simpātijas par humoristisko muzicēšanu.

Lai Folkfestivāla devīze "Mēs neesam profesionāļi, bet muzicējam no sirds!" iedvesmo ikvienu, un uz tikšanos nākamajā gadā vai nu skatītāju rindās, vai uz skatuves!

Pievienots 23/02/2017