Pārlekt uz galveno saturu

Zods augšā un broša pa priekšu jeb Kalve svin 70

18. februārī Jelgavas kultūras namā uz 70 gadu jubilejas koncertu "Kalvē Kalvi kaldināja” dejas mīlestības pārņemtos aicināja LLU Tautas deju ansamblis "Kalve”. Ja šo ciparu pielīdzinātu cilvēka mūžam, tad varētu domāt, ka iestājusies dzīves nogale, bet tas nav stāsts par Kalvi un tās dejotājiem. Viņiem, kā paši saka, beigas nav nekad un ir tikai jauni sākumi. Kā nekā, nākamais mēģinājums jau otrdienas vakarā!

"Nav iespējams izskaitīt, cik daudz deju izdejotas, cik deju kurpes novalkātas un cik bieži Latvija krustu šķērsu izbraukāta,” koncertu atklājot par Kalvi teica vakara vadītājs Artūrs Breidaks, kurš gan vaļsirdīgi jau sākumā arī atzina, ka pats nav dejojis Kalvē, bet esot radniecības saitēs ar kādu kalvēnieti. Viņa stāsts daļēji raksturoja koncerta skatītājus, kuru vidū bija ne tikai esošie un bijušie dejotāji, bet arī visi, kas paši nav dejojuši, bet gadu gaitā bijuši blakus, atbalstījuši un līdzpārdzīvojuši.

Kalves dažādu paaudžu dejotājus vienmēr raksturojis satikšanās prieks, latviešu tautas dejas tradīcija un mīlestība pret deju un vienam pret otru, ko pārpārēm koncertā varēja izjust un piedzīvot ikviens. Domājams, ka šajā vakarā Kalves mākslinieciskajai vadītājai Guntai Skujai nebija jāizmanto sava spārnotā frāze "Ka tik neiesvīstam...”, kas parasti ar zināmu sarkasma devu tiek adresēta visiem slinkotājiem, jo deju virpulis, kas tika iegriezts uz skatuves, deva milzīgu enerģijas lādiņu zālē sēdošajiem un kājas sāka kustēties pat rūdītiem nedejotājiem.

Koncertā tika izdejotas gan Kalvē mīlētas dejas no latviešu skatuviskās dejas klasikas līdz mūsdienām, tostarp Kalves vadītāju horeogrāfētās Zelta fonda dejas, gan Latvijā redzēti un pierakstīti danči TDA "Kalve” mākslinieciskās vadītājas Guntas Skujas horeogrāfiskajā apdarē un Armandas Jātnieces mūzikas apdarē. Uz skatuves kāpa gan šobrīd aktīvais TDA "Kalve” dejotāju sastāvs, gan vidējās paaudzes deju kolektīvs "Kalve”. Pāris dančus uz skatuves iegrieza arī bijušie kalvēnieši, kuri koncertu lielākoties vēroja no zāles. Turklāt Kalve jau nebūtu Kalve, ja koncerta laikā dejā neierautu gan Latvijas Nacionālā kultūras centra direktori Signi Pujāti, gan LLU rektori Irinu Pilveri.

Kā jau jubilejas reizē pienākas, neiztika arī bez apsveikumiem, atzinības rakstiem, ziediem un dāvanām. Kolektīvs saņēma Atzinības rakstus no Kultūras ministrijas, Latvijas Nacionālā kultūras centra un Latvijas Lauksaimniecības universitātes. Latvijas Nacionālā kultūras centra Atzinības rakstus saņēma TDA "Kalve” mākslinieciskā vadītāja Gunta Skuja un VPDK "Kalve” mākslinieciskais vadītājs Lauris Galejs, bet pateicības saņēma dejotāji Mārtiņš Kūkojs, Ieva Heinrihsone, Barba Eglīte, Kristīne Zelča un Oskars Vītoliņš.

"LLU studējošie jaunieši iegūst izglītību ļoti dažādās jomās, taču studējošie Kalves dejotāji ir tie, kuri kļūst par speciālistiem ar pievienoto vērtību. Pateicoties dejai, jūs papildus studijām iegūstat to, ko novērtē darba devēji – stāju, prasmes sevi prezentēt ar pārliecību un smaidu un prasmi strādāt kolektīvā,” uzrunājot dejotājus, koncertā teica LLU rektore Irina Pilvere.

LLU Atzinības rakstus individuāli saņēma TDA "Kalve” mākslinieciskā vadītāja Gunta Skuja un Studentu kluba vadītāja Anita Prūse, kā arī dejotāji Anete Anna Zālīte, Linda Roze, Dace Ence, Ēriks Timofejevs, Mārtiņš Ruduks, Ingmārs Eglītis, Jānis Beķeris, Andis Agarelovs un Emīls Ziediņš. Savukārt no LLU dejotāji arī saņēma 2000 eiro jaunu tērpu darināšanai.

Jelgavas pašvaldības iestādes "Kultūra” vadītājs Mintauts Buškevics, sveicot Kalvi, atzina, ka viņam Kalve vienmēr asociējusies ar vārdu "kvalitāte” un LLU ir ļoti veicies, jo šobrīd dejotājus vada Gunta Skuja - cilvēks ar raksturu.

Koncerta laikā gan tika sumināti visi Kalves galvenie kaldinātāji – deju ansambļa vadītāji, koncertmeistari un repetitori, kā arī Kalves vokālais ansamblis, kas darbojās līdz 1992. gadam. Iespējams, ka tieši raksturs ir Kalves veiksmes atslēga, jo tajā visos laikos ir bijuši cilvēki ar raksturu, sākot jau ar deju ansambļa dibinātāju Veru Singajevsku un viņas pēctečiem.

Lai Laimas slotiņa, kas rotāja Kalves jubilejas koncertu un tā programmu, nes laimi un laba izdošanos dejotājiem arī turpmāk! Guntas Skujas vārdiem runājot "Zods augšā un broša pa priekšu”, un Kalve turpina dzīvot un mīlēt dejā.

Pievienots 19/03/2017