Pārlekt uz galveno saturu

LLU Studentu teātris festivālā sapņo par sesiju un gūst žūrijas atzinību

18. martā LLU Studentu teātris piedalījās ikgadējā festivālā "Latvijas Studentu teātru dienas - 2017", ko organizē Rīgas Tehniskā universitāte. Šī gada tēma bija "Sapņi” un jelgavnieki skatītājiem piedāvāja noskatīties īslugu "Sesijas laika sapnis”. Turklāt Veterinārmedicīnas fakultātes studente Janete Zute tika atzīta par Latvijas Studentu teātru labāko aktrisi 2017.

"Šajā festivālā ik gadu teātri tiek aicināti sevi pārstāvēt ar nelieliem iestudējumiem vai izrāžu fragmentiem par noteiktu tēmu. Šogad tēma bija "Sapņi”. Jau novembrī bijām izveidojuši performanci pēc Roterdamas Erasma tekstiem no Muļķības slavinājuma, sasaistot to ar latviešu sakāmvārdiem un parunām. Balstoties uz to un Karla Gustava Junga skatījumu, ka  sapņi ir  kompensējoši attiecībā pret realitāti,  izveidojām īslugu "Sesijas laika sapnis"”, stāsta režisore Astra Kacena.

Viņa arī skaidro, kad students ir aizmidzis pārgurumā no procesa "tapt gudram", viņš sapņo par laimi būt muļķim! Visbiežāk tas studentus piemeklējot sesijas laikā kā sapnis vai murgs, bet ar smaidu. Kā apgalvo Roterdamas Erasms ar Dievietes Muļķības muti: "Starp daudzām Bakha slavējamām īpašībām pirmajā vietā min to, ka viņš atbrīvo sirdi no rūpēm un raizēm, bet tas tikai uz īsu brīdi, jo, tiklīdz izguli skurbuli, tūliņ atskrien smagas domas, kā mēdz sacīt, baltā četrjūgā. Bet cik pilnīgāka un iedarbīgāka ir mana palīdzība, kad es kādā mūžīgā reibonī pildu prātu ar priekiem, līksmību, dejām un to visu daru gluži par brīvu!"

Īslugā Dievieti Muļķību spēlēja Veterinārmedicīnas fakultātes studente Janete Zute, bet studentu lomās iejutās Rūta Zukure, kura arī ir Veterinārmedicīnas fakultātes studente, un Ēriks Vilerts no Vides un būvzinātņu fakultātes.

"Bijām liecinieki, ka Dieviete Muļķība saņēma nedalītu sajūsmu gan no skatītāju puses, gan žūrijas atzinību. Līdz ar to Janete Zute kļuva par Latvijas Studentu teātru LABĀKO AKTRISI - 2017. Laikam jau nebūs bez pamata Šekspīra Āksta teiktais, ka Muļķība ir kā saule, kas staigā pa visu pasauli un visur pagūst uzspīdēt”, tā par savas aktrises panākumiem ar smaidu ironizē A. Kacena.

Kad festivāla ietvaros LLU Studentu teātra kolektīvam tika jautāts, par ko viņi sapņo, tad atbilde bija šāda: "Miegs ir tik ciešs, ka sapņus no rīta grūti atcerēties, bet neaizmiegot sapņojam par Universitāšu teātru satikšanos "Divos maija vakaros"”. Savukārt šīs sezonas kolektīva lielākais lepnums ir sadarbība ar Tartu universitātes Studentu teātra režisoru Kalevu Kudū, kurš piekrita veidot izrādi LLU Studentu teātrī . Līdz ar to teātrim atkal ir iespēja strādāt ar Čehova tekstiem, piedaloties "Baltijas Rampa- 2017" festivāla projektā "Eksperiments".

Pievienots 23/03/2017