Pārlekt uz galveno saturu

Uzvaras saldā garša Frankofonijas svētkos

Attēla autors: No LLU arhīva

22. martā Jelgavas pils Sudraba zālē ieskanējās Frankofonijas pavasaris. Francijas vēstniecības diplomāts Žils Bonviāls (Gilles Bonnvialle) prezentācijā par franču mūsdienu ainavām lika aizdomāties par to, kā pilsētvides neizteiksmīgās būves var pārvērst vizuāli baudāmos objektos, izmantojot tikai tradicionālus, nedārgus materiālus. Taču vispirms ir jārada interesanta ideja, kuru iestrādāt koncepcijā. Rūpīgi izplānota ainava, saplūstot ar pelēku vai pat neglītu celtni, liek tai atdzimt. Kā atzīst LLU mācībspēki, vairākas no prezentācijā redzētajām idejām varētu noderēt arī Jelgavas pievārtes vizuālā tēla izkopšanai.

Par nozīmīgu Latvijas sadarbības partneri ir kļuvusi Kanāda. Vēstniecība labprāt iesaistās Frankofonijas aktivitātēs, jo franču valoda ir viena no divām oficiālajām valsts valodām. Ar galvenajiem sadarbības rezultātiem ekonomikas, drošības un kultūras jomās iepazīstināja Kanādas vēstniecības pārstāves Elīna Sprance un Dace Černišova.

Kā zināms, jauniešiem piemīt sacensības gars. Uzvaras saldo garšu varēja izbaudīt gastronomijas konkursa uzvarētājas – Pārtikas tehnoloģijas fakultātes 2. kursa studentes. Viņu veiktais uzdevums liecināja, ka studentes pazīst franču nacionālo virtuvi un arī prot likt lietā savas svešvalodu zināšanas. Studentes ieguva saldas balvas no Kanādas vēstniecības - kļavu sīrupu. Arī otrā konkursa uzvarētājas - LLU studentes, kuras visvērīgāk bija klausījušās Kanādas vēstniecības sagatavoto prezentāciju un varēja veiksmīgi atbildēt uz konkursa jautājumiem, priecājās par savas komandas uzvaru.

Uzvaras saldo garšu izjuta arī eseju konkursa uzvarētājas no Spīdolas ģimnāzijas - atzinības rakstus no LLU Valodu centra un Francijas vēstniecības balvas ieguva Laura Žeka, Betija Elizabete Vīksniņa un Katrīna Sproģe.

LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes zinātnieki un mācībspēki var lepoties ar pētījumu rezultātiem, kas gūti, sadarbojoties ar Tulūzas Universitāti. PTF vadošās pētnieces Zandas Krūmas prezentācija liecināja, ka LLU ir līdzvērtīgs sadarbības partneris un gan LLU, gan Tulūzas Universitāte savstarpēji bagātinās viena no otras, sniedzot savu lietpratību..Francijas kolēģi specializējas ķīmijas jomā, bet Latvijā uzkrāta bagāta pieredze pārtikas tehnoloģijas un mikrobioloģijas jomā, tādēļ sadarbība dod iespējas studentiem veikt multidisciplinārus pētījumus. Tā rezultātā top kopīgi sadarbības projekti un publikācijas. Sadarbība ir devusi iespēju PTF mācībspēkiem un studentiem arī iepazīt Francijas kultūru un tradīcijas, tostarp pārtikas jomā.

Klausoties Jelgavas Amatu vidusskolas direktores Edītes Bišeres stāstījumu par sadarbību ar Francijas izglītības iestādēm, radās apbrīna par šīs skolas skolotāju un audzēkņu degsmi izzināt un apgūt inovācijas profesijā, prieku strādāt un sadarboties. Īstenojot starptautiskus projektus, aizritējuši 10 gadi, un Amatu vidusskola ir radījusi savu īpašo veiksmes stāstu. Frankofonijas svētkos neaizmirstamu pārsteigumu sagādāja Jelgavas Amatu vidusskolas audzēkņi, demonstrējot skolotāju vadībā radītos Napoleona laiku tērpus un frizūras. Viņu priekšnesums papildināja romantisko noskaņu, ko pasākumā radīja franču mūzika un pilsētvides ainavas. Ar cieņu un mīlestību pret Franciju un Latviju runāja vieslektors Bruno Chaperon (Bruno Šaperons) – viņa sirds nu jau vairākus gadus pieder arī mūsu zemei.

Arī Spīdolas ģimnāzija spilgti parādīja savu skolu. Līgas Rudzītes sagatavotā slīdrāde (slaidšovs) ar Francijas un Kanādas skatiem, fona mūzika ieveda franču šarma un romantikas pasaulē. Visus apbūra Elīnas Kopteļevas emocionālais dziedājums un Rēzijas Madaras Fridrihsones runātā dzeja. Kitija Dombrovska un Didzis Ruicēns apliecināja savas valodu un uzstāšanās prasmes, pārliecinoši vadot Frankofonijas pasākumu. Franču valodas skolotāja Inga Branta bija patiesi gandarīta par savu skolnieku veikumu.

Kā ik katru gadu, arī šogad Jelgavas Valsts ģimnāzija aktīvi iesaistījās Frankofonijas svētkos. Franču valodas skolotāja Ilze Liepa- Nagle un skolēni gādāja, lai viņu sagatavotais priekšnesums- ceļojums pa Parīzes ielām, radītu jautru gaisotni.

Frankofonijas svētkus LLU organizēja Valodu centrs.

Rīcības komitejas vadītāja Daina Grasmane.

 

Pievienots 24/03/2017