Pārlekt uz galveno saturu

Jelgavas pils atjaunošana uzņem apgriezienus

Marta otrajā pusē Jelgavas pils atjaunošanas darbi Dienvidrietumu spārnā un daļēji Dienvidu spārnā ir sākušies arī ēkas ārpusē, līdz ar to no 20. marta būvnieki sāka uzstādīt sastatnes, lai turpmāk varētu brīvi piekļūt pils fasādei un logiem visā pils augstumā. Šī iemesla dēļ uz pāris dienām arī ir slēgta ieeja pilī caur Dienvidu vārtiem, kuri iekļaujas sastatņu izvietošanas zonā.

Janvārī un februārī pils dienvidrietumu spārnā, kas ir pirmais darbu veikšanas posms, veikta horizontālo un vertikālo ventilācijas gaisvadu izbūve, kā arī izņemtas pārdesmit logu iekšējās vērtnes un durvis, kas aizvestas uz remontu. Daļa logu šajā spārnā tiks pilnībā nomainīti un uzstādīti jauni, bet daļu paredzēts remontēt. Tāpat šajos mēnešos sākta un turpināsies logu aiļu apsekošana, siltumizolācijas materiālu saskaņošana un siltināšanas darbu sagatavošana. Šobrīd arī norisinās tehnoloģisko atvērumu saskaņošana un izbūve otrajā darbu posmā – pils Dienvidu spārnā, kur atrodas LLU Aula.

Paralēli ziemas mēnešos veikta bēniņu tīrīšana un ventilācijas kameru demontāža citos pils spārnos.

Marta pēdējā nedēļā pēc sastatņu uzstādīšanas plānots sākt veco logu demontāžu dienvidrietumu spārna cokolstāvā un sākta jauno logu uzstādīšana. Tāpat plānots sākt fasādes atjaunošanas sagatavošanas darbus un tuvākajā laikā veikt dienvidu fasādes virsmas attīrīšanu.

"Jelgavas pils atjaunošana ir izaicinājums mums visiem. Esam ļoti pateicīgi būvniekiem, kuri ar sapratni un atbildību veic savus pienākumus, tos saskaņojot ar universitāti. Protams, ne viss norisinās ātri un bez aizķeršanās, jo pils ir unikāla, vēsturiska vieta, taču tai ir jāatbilst aktuālajiem drošības noteikumiem, kas prasa īpašu uzmanību, līdz ar to atsevišķi darbi prasa ilgāku sagatavošanos,” stāsta projekta vadītāja Iluta Černija.

Kā tika informēts iepriekš, 2016. gadā rudenī un ziemas sākumā tika veikta dienvidrietumu spārna bēniņu tīrīšana un ventilācijas kameru demontāža, elektrosmozes darbi, vēdināšanas sistēmas izbūve, logu uzmērīšana un saskaņošanas process, līdz ar to šogad turpinās jau iesāktie darbi un drīzumā atsāksies arī elektrosmozes darbi, kas ziemas mēnešos tika pārtraukti.

Apjomīgos būvdarbus Jelgavas pilī veic pilnsabiedrība “PST un ARMS”, kas noslēgusi līgumus ar vairākiem apakšuzņēmējiem: SIA “Bekoteks” elektrosmozes darbiem, SIA “Lafivents” vēdināšanas sistēmas izbūvei un UAB “Rūdups” logu izgatavošanai.

Atjaunošanas darbi notiek projekta “Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana” (nr. EKII – 1/1) ietvaros, ko finansē Emisijas kvotu izsolīšanas instruments. Kopējās projekta izmaksas ir EUR 6 701 654,49, no kura Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir EUR 4 000 000,00.

logo

Pievienots 27/03/2017