Pārlekt uz galveno saturu

Studentu teātrī pirmizrāde igauņu režisora iestudējumam "Parīzē es lidoju ar gaisa balonu...”

LLU Studentu teātrī tapis iestudējums pēc A. Čehova lugas “Ķiršu dārzs” motīviem “Parīzē es lidoju ar gaisa balonu...”. Izrādi jelgavnieki radījuši projekta “Eksperiments” ietvaros, kas norisinās starp Baltijas valstīm, un tās režisors ir Tartu Universitātes Studentu teātra režisors Kalevs Kudu. Iestudējuma pirmizrādes notiks 31.martā plkst. 20.00. un 1. aprīlī plkst. 18.00. Jelgavas Studentu teātrī ( J. Čakstes bulvārī 5a, Jelgavā).

"Iestudējuma darbība notiek laikā, kad Dārza vairs nav, tas ir galīgi iznīcināts. Pēc Dārza iznīcināšanas uz Zemes notikusi ekoloģiskā katastrofa. Čehova lugā zināmās personas Varja (viņa arī Duņaša), Šarlote, Gajevs, Ļubova Andrejevna, Trofimovs, Jepihodovs un Aņa ir nokļuvuši pamestā un noslēgtā mājā. Te viņi mēģina saprast, kas notika, kāpēc viņi neko nedarīja, lai glābtu Dārzu, kas ir atbildīgs par Dārza likvidēšanu. Viņi mēģina aizmirst pagātni un rast risinājumu nākotnei,” par izrādi stāsta LLU Studentu teātra mākslinieciskā vadītāja Astra Kacena.

Pats iestudējuma režisors Kalevs Kudu izrādes būtības atainošanai izmanto A. Čehova rakstītos vārdus māsai: "…cilvēks visu dzīvi nespēj būt veselīgs un priecīgs, vienmēr viņu sagaida sakāves, viņš nespēj noslēpties no nāves, kaut tas būtu arī Maķedonijas Aleksandrs. Viņam jābūt gatavam uz visu un jāattiecas pret visu kā pret neizbēgami nepieciešamo, vienalga, cik skumji tas arī nebūtu."

Režisors Kalevs Kudu iestudējis 60 izrādes vairākos Igaunijas teātros un televīzijā – lielākoties Tartu, kā arī profesionālajos teātros: Vanemindes Valsts teātrī, Tbilisi S.Akhemeteli Valsts teātrī, Batumi Valsts Jaunatnes teātrī.  Izrādes iestudētas arī ārvalstu amatierteātros un teātru studijās: teātrī “Na balkoņe” (Baltkrievija), Juvāksilas studentu teātrī (Somija), teātrī “Eskizi v Prostranstve” (Krievija),   Liege Karaliskās Universitātes studentu teātris (Beļģija). Turklāt pēdējos no tiem veidoti līdzīgi iestudējumi kā Jelgavā – pēc A. Čehova "Ķiršu dārzs” motīviem.  

K. Kudu ar saviem iestudējumiem ir piedalījies vairāk nekā 30 festivālos Kanādā, Kolumbijā, Beļģijā, Anglijā, Francijā, Zviedrijā, Somijā, Baltkrievijā, Krievijā, Latvijā, Lietuvā, Čehijā, Gruzijā, Bosnijā un Hercegovinā, Marokā, Ungārijā u.c. 

Projekts "Eksperiments”, kura ietvaros LLU Studentu teātris sadarbojas ar igauņu režisoru un izveidojis iestudējumu, noslēgsies 2017 . gada septembrī festivālā “BALTIJAS RAMPA- 2017” Jūrmalā, Latvijā.

Pievienots 30/03/2017