Pārlekt uz galveno saturu

Uzņēmējdarbības konkursā ‘’Radām novadam’’ visaktīvāk pieteikušies LLU studenti

Ir noslēgusies komandu pieteikšanās jauniešu biznesa projektu konkursam ‘’Radām novadam’’.  Pavisam ir pieteikušās 78 jauniešu komandas ar ļoti daudzveidīgām biznesa idejām, kas vērstas uz mērķi radīt pēc iespējas lielāku sociālekonomisko labumu kādam Latvijas novadam. Kā informē konkursa organizatori, aktīvākie bijuši studenti no LLU. Līdz 15. aprīlim norisināsies komandu pieteikumu izvērtēšana un to atlase konkursam, kad arī tiks publiskota informācija par konkursa dalībniekiem.

Konkurss ir turpinājums pilotprojektam, kurš noslēdzās 2016. gada vasarā un Eiropas Komisijas vērtējumā tika atzīts par labāko uzņēmējdarbības gara veicināšanas projektu Latvijā un vienu no labākajiem Eiropā. Šoreiz saņemto komandu pieteikumu skaits ir 3 reizes lielāks nekā pilotprojektam. Konkursa mērķis ir iesaistīt projektā līdz 50 komandām  un ar to darbību piesaistīt dažādos finansējumos un investīcijās vismaz 1 000 000 EUR dažādu biznesa projektu īstenošanai Latvijas novados, kā arī izveidot 50 jaunus uzņēmumus un radīt vismaz 35 jaunas darba vietas Latvijas novados līdz 2018. gada novembrim.

Komandu pieteikumi izceļas ar iecerēto biznesa projektu dažādību. Ir daudzas specifiskas un tehnoloģiskas idejas, piemēram, ‘’AKA Electricity’’ vēlas attīstīt bezvadu elektrības pārvadi, ‘’BALTS’’ veidos profesionālu brokeru kapitālsabiedrību, ‘’Drone Plan’’ – veiks bezpilota lidojošo aparātu programmas nodrošināšanas izstrādi, ‘’LatgolAl’’ - radīs uz mākslīgo intelektu bāzētu spēli.

Pieteikumos vērojami ilgtspējīgas un ‘’zaļās’’ domāšanas iezīmes, jo ļoti daudzas idejas ir saistītas ar otrreizējo pārstrādi. Piemēram, komanda ‘’Iniciatīva’’ plāno otrreizēju riepu pārstrādi un to pārvēršanu jaunos materiālos, bet meža pirmsskolas izglītības iestādes izveidi plāno komanda ‘’Zaļā bērnība’’.

Līdzīgi kā pilotprojektā, arī šoreiz aktuālas ir biznesa idejas par dažādu sporta un brīvā laika aktivitāšu pakalpojumu nodrošināšanu. Iepriekšējā konkursā Gulbenes novadā tika izveidota jauna aktīvā laika pavadīšanas iespēja - diska golfa laukums. Šajā sezonā, iespējams Dagdas novadā, taps alpīnisma siena un atraktīvās dabas takas, pateicoties komandai ‘’Alpīnisti’’, bet Balvu novadā ‘’EJAS’’ komanda vēlas veidot īpašu airsoft laukums, bet ‘’SkateForest’’ aktualizēs slidošanu mežos.

Konkursā komandas varēja pieteikties arī ar vairākām idejām, kuras realizēt konkrētajā novadā. Šajā pieteikumu pieņemšanas periodā visvairāk ideju iekļāvusi komanda ‘’Ar domu rītdienai’’ no LLU, plānojot darboties septiņos virzienos. Četros darbības virzienos plāno darboties arī ‘’HEMP_LIFE’’ Talsu novadā un ‘’Saldus Smukumi’’ Saldus novadā.

Konkursam pieteikušies vairāk kā 200 jauniešu, tai skaitā studenti no 15 Latvijas augstākās izglītības iestādēm. Visaktīvāk konkursā pieteikušies studenti no LLU un Rīgas Tehniskās universitātes. Organizatori uzskata, ka tajā liela loma ir bijusi tieši universitāšu un to mācību spēku ievērojamam atbalstam.

Jauniešu komandas pārsvarā vēlas īstenot  biznesa idejas savos dzimtajos novados vai novados, kas ir tuvu konkrētajai mācību iestādei. Kopumā saņemti pieteikumi par biznesa projektu īstenošanu 37 Latvijas novados.

Konkursa mērķis ir dot iespēju apliecināt sevi talantīgiem un uzņēmīgiem Latvijas jauniešiem, izstrādājot un īstenojot dažādus biznesa projektus Latvijas novados. Konkursā jauniešu komandām līdz 2018.gada novembrim, realizējot biznesa idejas, ir jārada pēc iespējas lielāka ekonomiskā vērtība savos izvēlētajos novados - radot jaunas darbavietas, piesaistot investīcijas un dažādos citos veidos veicinot sociālekonomisko attīstību. Jauniešiem ir iespēja īstenot savas idejas visos Latvijas novados, izņemot Lielvārdes. Paralēli konkursam projekta  ietvaros tiks veikts pētījums par jauniešu motivāciju uzsākt uzņēmējdarbību Latvijas novados, kā arī par to, kā jaunieši pārvar izaicinājumus un sasniedz iecerētos mērķus.

Konkursu organizē biedrība “Radām novadam”, sadarbībā ar DELFI. Konkurss īstenots “Erasmus+: Jaunatne darbībā” un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Pievienots 05/04/2017