Pārlekt uz galveno saturu

Apkopoti Starptautiskās studentu matemātikas olimpiādes rezultāti

Attēla autors: No LLU arhīva

18. martā LLU norisinājās Starptautiskā studentu matemātikas olimpiāde, ko organizēja Informāciju tehnoloģiju fakultātes Studentu pašpārvalde sadarbībā ar Matemātikas katedru.  Šogad Olimpiāde tika rīkota ITF dienu ietvaros.

Olimpiādei bija pieteikušies 81 dalībnieks no 18 izglītības iestādēm: 22 pašmāju studenti, 19 studenti no Lietuvas (Šauļu Universitāte un Aleksandra Stulginska Universitāte), 3 studenti no Igaunijas (EMU), kā arī vairāku Latvijas augstskolu studenti no Rīgas Tehniskās Universitātes (RTU), Ventspils Augstskolas, Liepājas Universitātes un Latvijas Universitātes. Olimpiādē piedalījās arī LLU Erasmus+ apmaiņas studenti no Portugāles (Instituto Politecnico Braganca).

Tā kā olimpiādes līmenis nepārsniedz vidusskolas zināšanas, taču var pielietot arī augstskolā iegūtās zināšanas, jau trešo gadu olimpiādi apmeklēt tika aicināti LLU Informācijas Tehnoloģiju fakultātes sadarbības izglītības iestāžu audzēkņi. Šogad Olimpiādē piedalījās Jelgavas tehnikuma un Saldus tehnikuma audzēkņi, Jelgavas Spīdolas ģimnāzijas, Jelgavas Tehnoloģiju vidusskolas, Jelgavas 6.vidusskolas un Ozolnieku vidusskolas skolēni.

Olimpiāde norisinājās divās daļās: individuālo konkursu un darbu komandās. 1.vietu individuālajā konkursā ieguva Mārtiņš Mārcis Gailītis no Latvijas Universitātes, otrajā vietā atstājot LLU Informācijas tehnoloģiju fakultātes studentu Arvi Simsonu. Trešo vietu dalīja Gints Dakša (Rīgas Tehniskā universitāte) un Nils Holgers Sova (Igaunijas Dzīves Zinību Universitāte). Labus sasniegumus individuālajā konkursā demonstrēja arī Simonas Urbonas no Šauļu Universitātes. Starp skolēniem vislabākie rezultāti bija Artemam Ubaidullaevam (RTU Inženierzinātņu vidusskola), kurš ierindojās 1. vietā, bet 2. vieta – Jevgēnijam Hnikinam (Jelgavas Tehnoloģiju vidusskola) un Rūdim Novicānam (Saldus tehnikums).

Darbs komandās piecu - septiņu studentu sastāvā ietvēra divu kombinatorās ģeometrijas uzdevumu atrisināšanu, kā arī studentu hobiju sasaistes ar matemātiku apzināšanu. Komandu darbā pirmo vietu izcīnīja komanda ar numuru 9, kuras sastāvā bija arī LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes studente Lelde Grūbe, otro – komanda ar numuru 1, kuras sastāvā bija LLU Meža fakultātes studente Anete Vespere.

Komandām tika dots arī papildu uzdevums – dalīties pieredzē par matemātikas studijām, noteikt kopīgo un atšķirīgo minētajās izglītības iestādēs, kā arī izteikt priekšlikumus matemātikas studiju pilnveidei. Matemātikas studiju kursa saikne ar reālām dzīves situācijām un iegūto matemātikas zināšanu pielietojums ir galvenais studentu diskusiju temats. Lai uzlabotu matemātikas studijas, studenti iesaka matemātikas kursu pielāgot attiecīgai specialitātei, lietot vairāk interaktīvu materiālu, kā arī simulācijas, vairāk arī loģikas testu un uzdevumu.

Paralēli olimpiādei notika arī Starptautisks matemātikas skolotāju un pasniedzēju seminārs par tehnoloģiju izmantošanu matemātikas izglītībā, kurā pieredzē dalījās gan pasniedzēji no augstāk minētajām augstskolām, gan Jelgavas Valsts ģimnāzijas matemātikas skolotājas. Par tendencēm augstākajā izglītībā ziņoja LLU Studiju prorektors Aigars Laizāns.

Starptautiskā studentu matemātikas olimpiāde ir labās prakses piemērs starptautisko projektu rezultātu ilgtspējai, jo tradīcija rīkot Starptautisko studentu matemātikas olimpiādi tika iedibināta 2011.gadā Latvijas – Lietuvas pārrobežu sadarbības projekta "Pārrobežu sadarbības tīkls matemātikas kompetenču iekļaušanai reģiona sociālekonomiskajā attīstībā" (MATNET) ietvaros un šogad tā tika organizēta jau sesto reizi.

LLU Informāciju tehnoloģiju fakultātes Studentu pašpārvalde un Matemātikas katedra izsaka pateicību atbalstītājiem: Jelgavas pilsētas domei un personīgi Domes priekšsēdētāja vietniekam tautsaimniecības programmā Jurijam Strodam par balvām Olimpiādes uzvarētājiem, kā arī uzņēmumam “Rausis” par kārumiem Olimpiādes dalībniekiem.

 

Pievienots 24/04/2017