Pārlekt uz galveno saturu

PneumoAutoTF gandarīti atgriežas no 10. pneimobiļu sacensībām Ungārijā

Attēla autors: No LLU arhīva

2017. gada 4.-6. maijā Egerā, Ungārijā notika 10. pneimobiļu sacensības, ko rīkoja AVENTICS rūpnīca un kurā piedalījās vairāk nekā 50 studentu komandas no visas Eiropas ar pašu izdomātiem un uzbūvētiem pneimobiļiem – vieglas konstrukcijas automašīnām, ko uz priekšu virza saspiests gaiss.

Latvijas Lauksaimniecības universitātes Tehnisko fakultāti sacensībās pārstāvēja divas komandas. Viena no tām ar pasniedzēju iesaistīšanos bija tehniski pilnveidojusi un pielāgojusi jaunajām prasībām iepriekšējā gadā uzbūvēto pneimobili (sacensībās – 8. numurs), bet otra – divu mēnešu laikā uzbūvēja pavisam jaunu pneimobili ar iepriekš neredzētu motora risinājumu (7. numurs). Abu mašīnu galvenais inženieris bija LLU vieslektors un doktorantūras students Mārtiņš Ziemelis, kurš ne tikai iesaistīja un apmācīja jaunos studentus, bet arī meklēja finansējumu mašīnu būvēšanai un dalībai sacensībās. PneumoAutoTF komandas viena otrai palīdzēja ne tikai mašīnu būvēšanas laikā, bet arī sacensībās. Liels paldies LLU TF mācībspēkiem Dainim Berjozam, Vilnim Pīram un Jānim Lāceklim-Bertmanim, kā arī visiem pārējiem padomdevējiem. Esam lepni par saviem studentiem, kas pierādīja savas inženieru un komandas spēlētāju prasmes – Kārli Uzkuru, Mārtiņu Jansonu, Rūdolfu Lejnieku, Ģirtu Grasmani, Justīni Zavjalovu, Krišjāni Galiņu un Baibu Ziemeli. Paldies visiem, kas ziedoja naudu un palīdzēja ar detaļām, lai mēs varētu startēt sacensībās!

Lai gan no malas daudziem šķiet, ka tās nav īstas sacensību mašīnas un sacensība starp komandām nav pa īstam, jāatzīmē, ka liela daļa pneimobiļu tā arī netika līdz īstai sacensībai, lai gan bija kvalificējušies, un daudzi arī nepabeidza sacīksti tehnisku iemeslu vai avāriju dēļ. Komandu rezultātus noteica ne tikai mašīnu tehniskie risinājumi, bet arī pilotu drosme un izveicība trasē. Kopumā abas PneumoAutoTF komandas uzrādīja labus rezultātus, jo abi pneimobiļi kvalificējās visām trim sacensību disciplīnām un pēc rezultātiem ierindojās pie labākajiem 40% komandu. Neskatoties uz to, ka īsi pirms pirmā kvalifikācijas brauciena konstatējām, ka ir sabojāta jaunā pneimobiļa pneimatiskā sistēma, defektu izdevās novērst un abas PneumoAutoTF komandas godam izturēja sacensību un finišēja visās disciplīnās. Uz citu pneimobiļu fona, PneumoAutoTF izcēlās ar vienotu stilu un dizainu, kurš veidots kā pirmajām F1 sacīkšu mašīnām un ieturēts Latvijas karoga krāsās, bet komandas biedri bija ģērbušies vienādos kombinezonos.

Distances brauciena disciplīnā PneumoAutoTF komandas ieguva 15. (lielā mašīna ar 7. numuru) un 16. (mazā mašīna ar 8. numuru) vietas, nobraucot attiecīgi 2.4 un 2.3 km. No 40 pneimobiļiem, kas bija kvalificējušies šai disciplīnai, labāko rezultātu ieguva mūsu draugi no RTU BEST-Riga, 29 minūtēs nobraucot 7.4 km. Pagājušajā gadā PneumoAutoTF šajā disciplīnā nobrauca 3.7 km un ierindojās 16. vietā.

Veiklības braucienā abas PneumoAutoTF komandas kvalificējās pusfinālam (mazā mašīna – 9. vietā, lielā – 13.), bet tikai mazā mašīna uzrādīja pietiekamus rezultātus, lai tiktu finālā (mazā mašīna – 5. vietā, lielā – 10. vietā), kur ieguva 5. vietu 41 pneimobiļa konkurencē. Pateicoties šim rezultātam, mūsu mācībspēki varēja piedalīties Pasniedzēju kausā, kur konkurencē ar citiem pasniedzējiem bija jānobrauc 2 apļi tā, lai apļu laiki būtu maksimāli vienādi. Asociētais profesors Vilnis Pīrs šajā disciplīnā ieguva 1. vietu un kausu.

Ātruma sacensībās (dragreisā) piedalījās 39 komandas un ātrāko laiku uzrādīja BEST-Riga (23.32 sek), uzstādot jaunu ātruma rekordu – 51.92 km/h. Mazā PneumoAutoTF mašīna no labākā rezultāta atpalika tikai 3 sekundes un ierindojās 8. vietā pēc laika, bet lielā palika 14. vietā. Bezbailīgais mazā PneumoAutoTF pilots sasniedza 41.31 km/h lielu ātrumu, kamēr masīvākais lielais PneumoAutoTF pneimobilis – 36.12 km/h.

PneumoAutoTF komandu dalībnieki ir gandarīti, ka atgriezušies mājās bez ievērojamām traumām un veseliem pneimobiļiem, kas ļaus sacensības turpināt nākamā gadā. Ir gūtas vairākas mācības par komandas darbu un pausta apņemšanās nākamā gadā vairāk laika veltīt mašīnu testēšanai un pilotu apmācībai. Mēs arī ceram uz lielāku studentu aizraušanos ar interesantiem projektiem ārpus obligātās mācību vielas un lielāku atbildību par savu lomu kopējā projektā. Liels paldies Jelgavas pilsētai, Ozolnieku novadam un vietējiem uzņēmējiem par atbalstu! Sekojiet mums www.facebook.com/pneumoautotf/

Pneimo_auto

Informāciju sagatavoja: Baiba un Mārtiņš Ziemeļi.

Pievienots 17/05/2017