Pārlekt uz galveno saturu

Ar krāšņas dobes izveidi pie Valdekas pils sāktas barona Fon Der Reckes jubilejas svinības

18. un 19. maijā ar LLU ainavu arhitektūras un plānošanas studentu un mācībspēku atbalstu pie Valdekas pils tapa krāšņa vasaras puķu dobe, kas ir veltījums pils kādreizējam saimniekam, baronam Fon Der Reckem 200 gadu jubilejā un stilizētā veidā ataino viņa ģērboni. Dobes izveide ir kā neformāla Valdekas pils svētku atklāšana, kuri norisināsies tās apkārtnē sestdien, 27. maijā.

“Dobes idejas autore ir LLU Ainavu arhitektūras un plānošanas katedras asociētā profesore Natalija Ņitavska, kura jau aizvadītā gada rudenī ierosināja ainavu arhitektūras studentiem izveidot iespējamās dobes skices, iedvesmojoties no Valdekas pils barona Fon Der Reckes ģērboņa. Šobrīd dobe dizainiski veidota, izmantojot vairāku studentu idejas, kuras pēc tam Natalija uzlaboja un piemēroja mūsu iespējām,” stāsta lektore Antra Bērziņa, ar kuru kopā studiju kursa “Krāšņumaugi” ietvaros studenti izveidoja dobi un stādīja puķes.

Viņa arī stāsta, ka milzīga pateicība izsakāma Lauksaimniecības fakultātes lektorei Martai Liepniecei, kuras gādībā Strazdu ielas siltumnīcās tika iesētas, izpiķētas un izaudzētas aptuveni 2000 vasaras puķes – pelēkās krustaines, ilgziedīgās begonijas, Haustona agerāti un zemās samtenes. Šobrīd veiksmīgais divu fakultāšu – Vides un būvzinātņu un Lauksaimniecības – sadarbības rezultāts jau priecē jelgavniekus pie Valdekas pils.

“Iesaistījās visi – gan ainavu arhitektūras 1. kursa puiši, rakdami zemi, 3. kursa studenti, veidojot dobes rakstu un stādot. Stādīšanā piedalījās pat 5. kursa studentes, kuras jau jūnijā gatavojas absolvēt universitāti. Plānojam rudenī kopā ar jaunajiem ainavu arhitektūras studentiem praktiskajās nodarbībās izstrādāt dobes koncepciju, lai tā būtu ekonomiski izdevīgāka, “dzīvojoša” arī ziemā un siltumnīcās audzētās puķes būtu tikai dobes akcents,” stāsta A. Bērziņa, kura smiedamās atzīst, ka dobes izveides process nav bijis viegls pat fiziski trenētiem cilvēkiem. Taču gandarījums par izdarīto ir tad, kad redzams, ka cilvēki piestāj pie pils, lai vērotu dobi un tās partertipa rakstu.

Savukārt nākamajā sestdienā, 27. maijā no plkst. 11.00 līdz 15.00 jelgavnieki aicināti uz Valdekas pils svētkiem, kuros acis priecēs ne vien krāšņā dobe, bet arī 19. gs. noskaņās izveidotā pils apkārtne ar dažādām laikmetam raksturīgām aktivitātēm.

Valdekas pils svētki
Pievienots 22/05/2017