Pārlekt uz galveno saturu

Inženierzinātņu konference sākas ar goda doktora V.Bulgakova sumināšanu

25. maijā LLU Tehniskajā fakultātē (TF) tika atklāta jau 16. starptautiskā zinātniskā konference “Engineering for Rural Development”, kas šogad pulcējusi zinātniekus no Latvijas un vairāk kā 10 ārvalstīm. Konferences plenārsēde tika atklāta ar LLU goda doktora Ukrainas Nacionālās bioresursu un dabas izmantošanas universitātes (National University of Life and Environmental Sciences of Ukraine) profesora, tehnisko zinātņu doktora Volodimira Bulgakova sveikšanu un goda doktora diploma pasniegšanu.

V. Bulgakovs ir Ukrainas Nopelniem bagāts izgudrotājs un Ukrainas Nacionālās bioresursu un dabas izmantošanas universitātes Mehānikas katedras profesors, kurš izveidojis veiksmīgu sadarbību ar LLU zinātniekiem.

“Profesors V. Bulgakovs vairāk kā desmit gadus sadarbojas ar TF Ulbrokas zinātnes centru, ir vairāk nekā 800 publikāciju autors, no tām 16 ir monogrāfijas un 22 – mācību grāmatas un mācību līdzekļi. Aptuveni 200 zinātniskās publikācijas ir ārpus Ukrainas – ASV, Francijā,Vācijā, Beļģijā, Dānijā u.c. Tai skaitā sadarbībā ar LLU zinātniekiem ir tapušas desmit zinātniskās publikācijas, kas indeksētas zinātniskajās datu bāzēs, kā arī ir saņemti 16 patenti līdzautorībā ar LLU zinātniekiem. Jāatzīmē, ka kopumā V. Bulgakovs ir 250 izgudrojumu patentu līdzautors,” ar profesora sasniegumiem plenārsēdes atklāšanā klātesošos iepazīstināja TF dekāns Ilmārs Dukulis.

Profesors V. Bulgakovs konferencē piedalās regulāri, t.i. kopš 2007. gada un plenārsēdē atzīmēja, ka viņa sadarbībai ar Latviju ir 40 gadus sena vēsture – aizsākumi meklējami jau 1977. gadā. Konferences turpinājumā profesors dalībniekus iepazīstināja ar pētījuma rezultātiem par matemātiskajiem modeļiem lauksaimniecības mašīnās un iekārtās, norādot, ka teorija un eksperimenti ir būtiski un tie papildina viens otru.

Konference “Engineering for Rural Development” tiek organizēta ar mērķi, lai sekmētu ideju un pētījumu rezultātu apmaiņu lauksaimniecībā, inženierzinātnēs, inženierzinātņu izglītībā un citās ar inženierzinātnēm saistītās jomās. Šogad konferencē piedalījās pārstāvji no 19 valstīm, t. sk. lielākais dalībnieku skaits no Krievijas, Latvijas, Čehijas, Rumānijas, Polijas, Lietuvas, Ukrainas, Kazahstānas un Itālijas. Kopumā konferencē pārstāvēti dalībnieki no 100 dažādām izglītības un zinātniskajām organizācijām, t.sk. 32 no Krievijas un 21 no Latvijas. Konferencē kopumā iesniegti 232 raksti.

Pievienots 25/05/2017