Pārlekt uz galveno saturu

Studentu korporācija Fraternitas Imantica svin 70. gadskārtu

Attēla autors: No LLU arhīva

Šajā nedēļas nogalē pie Latvijas Lauksaimniecības universitātes atjaunotā studentu korporācija Fraternitas Imantica, kas dibināta pirms 70 gadiem Vācijā, Pinebergā, ar plašu svētku programmu svinēja jubileju.

1947. gadā Vācijas dažādās pilsētās, kurās ieradās miljoniem bēgļu no Austrumeiropas, baltiešu inteliģence izveidoja Baltijas universitāti, pie kuras gada laikā nodibinājās septiņas latviešu studentu un studenšu korporācijas, no tām pirmā – Fraternitas Imantica. Lai arī universitāte pastāvēja tikai trīs gadus, tai bija milzīga ietekme gan uz korporāciju tradīciju veidošanos, gan izglītības un nacionālās idejas uzturēšanu trimdā.

Jubilejas pasākumu cikls iesākās ar literāro vakaru, kas tika veltīts 1947. gadā dibināto korporāciju vēsturei. Korporanti skatījās filmu “The Story Of The Baltic University”, kas pirmo reizi  tika rādīta 2015. gadā Toronto, “EstDocs” filmu festivālā. Šī dokumentālā filma dod ieskatu universitātes izveidošanā un tās īsajā pastāvēšanas laikā. Filmas režisore Helga Merits, kuras tēvs mācījies Baltijas Universitātē, bija ieradusies literārajā vakarā un dalījās atmiņās par filmas tapšanu.  Pēcāk uzstājās korporācijas Fraternitas Cursica filistri Uldis Matīss un Guntis Bērziņš ar buršu stāstiem par Pinebergu un studijām Baltijas universitātē.

Savukārt piektdienas vakarā notika akadēmiskā balle Jelgavas pilī, kas pulcēja ap 250 korporantu un noslēdzās ar studentu himnas Gaudeamus Igitur nodziedāšanu pusnaktī.

Sestdien notika mirušo biedru pieminēšana svētku dievkalpojumā Sv. Jāņa baznīcā Rīgā, gājiens ar ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa, kā arī Svētku akts Latvijas Universitātē, kurā studentu un studenšu korporācijas godināja jubilārus – kopā sešas 1947. gadā Vācijā  dibinātās latviešu studentu un  studenšu korporācijas – Fraternitas Imantica, Gersicania, Fraternitas Cursica, Fraternitas Vanenica, Spīdola un Zinta.

Svētku aktā ar akadēmisko runu “Korporācijas dibināšana ārzemēs. Kāpēc tas notika, un ko tas deva” uzstājās eksprezidente, studenšu korporācijas Spīdola filistre Vaira Vīķe-Freiberga. Viņa uzsvēra, ka ir skaisti respektēt tradīcijas, bet tai pašā laikā korporācijas nedrīkst ieslīgt stīvā konservatīvismā, tām jāspēj pielāgoties dzīves apstākļiem. Tas, ka korporācijas kā organizācijas spēja pārdzīvot Vācijas bēgļu nometnes un ļoti garos gadu desmitus trimdā, spējot turēties kopā un glabāt tradīcijas, ir apbrīnojama. Šī spēja turēties kopā var sniegt mūsdienu studentiem un studentēm izpratni par atbalsta plecu savā dzīves ceļā, par draudzību un solidaritāti kopīgu mērķu sasniegšanā un tām cieši blakus ir arī slāpes pēc izglītības, kas ir vienas no vērtīgākajām korporāciju īpašībām.

Jubileja noslēdzās ar apvienoto 1947. gadā dibināto latviešu studentu korporāciju komeršu – svētku vakariņām Jelgavas pilī un izbraucienu ar kuģīti pa Lielupi svētdienas pēcpusdienā.

 

Pievienots 29/05/2017