Pārlekt uz galveno saturu

Vasarā ar lielāku jaudu turpinās Jelgavas pils atjaunošanas darbi

Aizvadītā gada rudenī sāktie Jelgavas pils atjaunošanas darbi vasaras mēnešos turpinās ne vien tikai pils Dienvidrietumu stūrī, bet visā Dienvidu spārnā un daļēji arī Austrumu spārnā. Būvnieki plāno, ka jūlijā sastatnes tiks uzstādītas Dienvidaustrumu stūrī un Austrumu spārnā līdz pat pils galvenajai ieejai Lielupes pusē.

Kopš marta beigām, kad ap pili tika uzstādītas pirmās sastatnes, ir veikta logu nomaiņa un atjaunošana, ventilācijas sistēmas izbūve un sākta fasādes atjaunošana Dienvidrietumu stūrī un Dienvidu spārnā līdz LLU Aulai. Plānots, ka tuvākajās nedēļās darbu pirmais posms Dienvidrietumu stūra iekštelpās pilnībā noslēgsies un tās tiks nodotas izmantošanai universitātei. Līdzīgs risinājums jūlijā gaidāms arī telpu grupai līdz LLU Aulai.

“Jelgavas pils atjaunošanu sākām vienā no četriem pils stūriem, kurā darbi prasījuši vairāk laika, nekā iepriekš plānojām, taču tas bija labs izmēģinājuma posms, kurā gan mums – universitātes darbiniekiem – kļuva skaidrs, kā efektīvāk darboties, lai būvniekiem darbs noritētu raitāk, gan pašiem būvniekiem bija iespēja saprast vēsturiskās celtnes īpatnības. Šobrīd, kad aizvadīti visi izlaidumi,  straujiem soļiem atjaunošanas darbi noris tālāk, gandrīz visā Dienvidu spārnā, un ķersimies klāt LLU galvenajai vietai Jelgavas pilī – Aulai,” stāsta LLU rektore Irina Pilvere. 

Paralēli minētajiem darbiem jau tiek veikta logu nomaiņa citās Dienvidu spārna telpās un fasādes attīrīšana, lai sagatavotos tās atjaunošanai. Tāpat visapkārt pilij gar fasādi tiek izbūvēta elektrosmozes sistēma. Plānots, ka tā vispirms uzsāks darbību Rietumu spārnā.

Apjomīgos būvdarbus Jelgavas pilī veic pilnsabiedrība “PST un ARMS”, kas noslēgusi līgumus ar vairākiem apakšuzņēmējiem: SIA “Bekoteks” elektrosmozes darbiem, SIA “Lafivents” vēdināšanas sistēmas izbūvei un UAB “Rūdups” logu izgatavošanai.

Atjaunošanas darbi notiek projekta “Jelgavas pils energoefektivitātes nodrošināšana” (nr. EKII – 1/1) ietvaros, ko finansē Emisijas kvotu izsolīšanas instruments. Kopējās projekta izmaksas ir EUR 6 701 654,49, no kura Emisijas kvotu izsolīšanas instrumenta līdzfinansējuma apjoms ir EUR 4 000 000,00.

Pievienots 01/07/2017