Pārlekt uz galveno saturu

LLU vasaras skolas dalībnieki: Mežsaimniecība Latvijā ir attīstīta ļoti augstā līmenī

16. jūlijā Dabas parkā “Tērvete” tika svinīgi sveikti LLU Starptautiskās vasaras skolas “Dzīves cikls – no koka sēklas līdz augstas kvalitātes ekoloģiskiem koka produktiem” dalībnieki, kuri nedēļas garumā viesojās Latvijā un LLU, lai LLU Meža fakultātes, Latvijas Valsts Mežzinātnes institūta “Silava”, SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts” zinātnieku, mācībspēku un dažādu uzņēmumu pārstāvju vadībā gūtu zināšanas un pieredzi mežsaimniecībā un koksnes produktu ražošanā. Vasaras skolu jau sesto gadu organizēja Mūžizglītības centrs.

Vasaras skolā piedalījās meža un citu nozaru studenti un speciālisti no Kolumbijas, Uzbekistānas, Meksikas, Slovākijas un Ķīnas. Viņiem bija iespēja piedalīties lekcijās, praktiskajās nodarbībās, doties ekskursijās uz zinātniskajiem institūtiem, kokaudzētavām, meža nozares uzņēmumiem un iepazīt Latvijas pieredzi meža resursu ilgtspējīgā apsaimniekošanā un izmantošanā.

Vasaras skolas dalībnieki no Meksikas īpaši uzsvēra Latvijas spēju samērot ekonomiskās vēlmes un ražošanu ar ekoloģiskajām vajadzībām un dabas vides saglabāšanu. Kā atzina Carlos Alejandro Ontiveros Casarez no Meksikas, Mehiko viņš neko līdzīgu vēl nevar ieraudzīt, līdz ar to meksikāņiem būtu daudz jāmācās no Latvijas pieredzes, kā kokrūpniecībā domāt par ekoloģiju. Līdzīgus secinājumus izteica arī kolumbiešu meža nozares speciālisti, kuri īpaši rūpīgi iepazinās ar visu koka dzīvesciklu un kokaudzētavu darbību Latvijā.

“Viesojoties Kalsnavā, vērojām, kā Latvijas Valsts meži ar tehnoloģiju palīdzību veic koka sēklu attīrīšanu un to atlasi, lai pēc tam augsnē iesētu tikai dīgtspējīgās sēklas. Mēs Uzbekistānā nepievēršam tik lielu uzmanību sēklu atlasei, iesējam visas iegūtās sēklas un gaidām, cik no tām uzdīgs. Jūs to darāt daudz efektīvāk, tāpēc esmu ieinteresēts izprast tehnoloģijas, kuras izmantojat, lai pārnestu Latvijas pieredzi uz Uzbekistānu,” stāsta uzbeks Jamshidtura Kudratillaev. Tāpat, iepazīstoties vasaras skolas laikā ar LLU studiju vidi, viens no Uzbekistānas studentiem nolēmis savas maģistra studijas mežsaimniecībā turpināt Jelgavā.

Svinīgajā noslēguma ceremonijā Tērvetē visi dalībnieki prezentēja savu redzējumu par nedēļas laikā gūto pieredzi, gan stāstot par to, gan rādot pašu veidotus video stāstus. Noslēgumā LLU rektore Irina Pilvere pasniedza katram dalībniekam sertifikātu, kā apliecinājumu par šajā vasaras skolā iegūtajām zināšanām, prasmēm un kompetencēm.

Klātienē dalībniekus arī sveica Ārlietu ministrijas Amerikas un Karību valstu nodaļas vadītāja Judīte Dobele, Kolumbijas vēstniece Latvijā Viktorija Gonsalesa Arisa (Victoria Gonzalez Ariza) un Kolumbijas Goda konsuls Latvijā Roberts Binde. Viesi bija vienisprātis, ka uzsāktā sadarbība ir jāturpina, jo Latvijas darbība mežsaimniecības un kokrūpniecības nozarē ir izcils piemērs, kā neilgā laika periodā ir iespējams attīstīt modernu un tehnoloģijās balstītu ražošanu, kas nodrošina dabas doto resursu gudru izmantošanu un ekonomiski efektīvu un nenoplicinošu apsaimniekošanu. Turklāt īpašs ieguvums ir starpkultūru pieredze, kuru dalībnieki var papildus iegūt, strādājot multinacionālās darba grupās.

Starptautiskās vasaras skolas īstenošanu atbalsta Latvijas Republikas Ārlietu ministrija, Valsts izglītības attīstības aģentūra, Kolumbijas vēstniecība Varšavā, Latvijas Lauksaimniecības universitāte, Latvijas Valsts Mežzinātnes institūts ”Silava”, AS “Latvijas Valsts meži”, SIA “Meža un koksnes produktu pētniecības un attīstības institūts” un Jelgavas dome.

Interesenti, kuri vēlas piedalīties Vasaras skolā nākamajā gadā, lūgti sazināties ar LLU Mūžizglītības centru, rakstot e-pasta vēstuli: luasummerschool@gmail.com.

Pievienots 19/07/2017