Pārlekt uz galveno saturu

LLU zinātnieki sākuši pētījumus par siltumnīcu apgaismojuma sistēmu uzlabošanu

Rīgas Tehniskās universitātes Industriālās elektronikas un elektrotehnikas institūts sadarbībā ar LLU zinātniekiem un SIA “Eltex” pārstāvjiem sākuši īstenot projektu “Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (uMol)”, kā rezultātā tiks veikta izpēte, vai un kā uzlabojumi siltumnīcās izmantotajās apgaismojuma sistēmās ietekmē bioloģiski aktīvo vielu veidošanos dārzeņos.

“Projekta ietvaros tiks izstrādātas jaunas fotobioloģiskās vadības metodes ražošanas procesiem siltumnīcās, auditēšanas metodes enerģijas un ekoloģisko parametru efektivitātes novērtēšanai. Mūsu zinātnieki pārbaudīs, kā papildus apgaismojums ietekmē bioloģiski aktīvu vielu veidošanās intensitāti dārzeņos (tomātos, gurķos, salātos) dažādās sezonās,” stāsta projekta zinātniskā vadītāja no LLU Pārtikas tehnoloģijas fakultātes Māra Dūma.

Šobrīd atbilstoši plānotajām aktivitātēm ir sākta projekta īstenošana un nodrošināti nepieciešamie administratīvie darbi – noslēgti līgumi ar projekta darbiniekiem, uzsāktas iepirkuma procedūras, sagatavots maksājuma pieprasījums u.c.

Kā stāsta M. Dūma, projekta komanda ir apsekojusi gan LLU siltumnīcu, gan arī industriālu siltumnīcu "Mežvidi", analizējot esošo situāciju un problēmas. Noris darbs pie siltumnīcu apgaismojuma mērījumu metodikas izveides un pie abu siltumnīcu apgaismojuma modeļa izveides Dialux programmatūrā. Paralēli norit darbs pie mitruma un temperatūras datu iegūšanas sistēmas izveides, elektroenerģijas mērīšanas mezglu izveides, kā arī programmatūras izstrādes.

LLU un RTU laboratorijās notiek eksperimenta vietas sagatavošana. LLU eksperimentiem ir atvēlēta daļa no esošās siltumnīcas Strazdu ielā 1 un notiek sagatavošanas darbi augu paraugu bioloģiski aktīvo savienojumu noteikšanai un analīzes datu iegūšanai.

Projekta “Jaunu vadības metožu izstrāde siltumnīcu augu apgaismojuma sistēmām to enerģētisko un ekoloģisko parametru uzlabošanai (uMol)” kopējā summa ir 600 000 EUR. Tā vadošais partneris ir RTU un sadarbības partneri - LLU un SIA "Eltex". Projekts tiek īstenots ar 85% Eiropas Reģionālā attīstības fonda atbalstu, 7,5% Valsts budžeta un 7,5% privāto līdzfinansējumu. LLU kā pirmā sadarbības partnera finansējums projektā ir 132 000 EUR.

Logo

 

Pievienots 25/07/2017