Pārlekt uz galveno saturu

LLU uzlabos inženierzinātņu un dabaszinātņu studiju vidi

Lai veicinātu jauniešu zināšanu un kompetenču attīstību zinātnē, tehnoloģijās un matemātikā, Latvijas Lauksaimniecības universitāte (LLU) Jelgavā līdz 2021. gadam plāno inženierzinātņu un dabaszinātņu studiju vides uzlabošanā ieguldīt vairāk kā 3.3 miljonus eiro.

“Publiskajā telpā šovasar izskanējušas diskusijas un satraukums par jauniešu zināšanām eksaktajos mācību priekšmetos– matemātikā, fizikā un ķīmijā -, kam pamats meklējams viduvējos centralizēto eksāmenu rezultātos. Tieši šīs zināšanas ir ļoti svarīgas, lai pēc tam pretendētu uz studiju vietu LLU un augstāko izglītību varētu iegūt Jelgavā. To apzinoties, turpinām iesākto - ieguldīsim līdzekļus universitātes studiju procesa uzlabošanā un veidosim tādu studiju vidi, kas nodrošina stabilu un pamatīgu bāzi un priekšnoteikumus inženierzinātņu un dabaszinātņu studiju kursu apguvei visiem studētgribošajiem – arī tiem, kuriem šķiet, ka pamatzināšanas matemātikā, fizikā un ķīmijā nav pietiekamas, lai studētu inženierzinātnes, ” stāsta studiju prorektors Aigars Laizāns.

Studiju vides uzlabojumi gaidāmi visās LLU fakultātēs, kuras īsteno ar matemātiku, ķīmiju, fiziku, tehnoloģijām un inženierzinātnēm saistītas studiju programmas. Šobrīd universitātē mērķtiecīgi plāno jaunu mācību līdzekļu, IT un mācību telpu aprīkojuma iegādi, auditoriju remontdarbus, Wi-fi tīkla modernizāciju un datoru programmatūru atjaunošanu, kas būs nozīmīgs atbalsts mācībspēkiem darbā un ļaus pilnveidot studiju saturu. Būtiskas pārmaiņas gaidāmas arī LLU Fundamentālās bibliotēkas piedāvājuma paplašināšanā.

Finansējumu studiju vides uzlabošanai universitāte ieguvusi no Eiropas Reģionālās attīstības fonda, izstrādājot projektu “LLU STEM studiju programmu modernizācija”, ko septembra sākumā apstiprināja Centrālā finanšu un līgumu aģentūra.

Studiju prorektors atgādina, ka nepilnīgas eksakto mācību priekšmetu zināšanas nav šķērslis studiju uzsākšanai LLU, jo universitātē īpašu uzmanību pievērš šo zināšanu papildināšanai un mācībspēki sniedz individuālas konsultācijas katram studentam. Sagaidāms, ka līdz ar studiju vides uzlabojumiem jaunieši būs vairāk ieinteresēti apgūt inženierzinātņu un dabaszinātņu studiju kursus un tas motivēs viņus augstākiem studiju rezultātiem.

"Protams, studentu zināšanu līmeni lielākoties ietekmē mācībspēka kompetences un paša studējošā motivācija mācīties, taču ne mazāk svarīga ir arī vide, kurā zināšanas tiek iegūtas, tādēļ turpināsim strādāt, lai studentu un mācībspēku sadarbība fizikas teoriju un matemātikas formulu apguvē būtu abpusēji interesanta un turpmāku izziņu veicinoša,” skaidro A. Laizāns.

STEM studiju programmu attīstība, kuras balstās zinātnes, tehnoloģiju, inženierzinātņu un matemātikas zināšanās, ir viena no LLU studiju prioritātēm turpmākajiem gadiem un arī Latvijas augstākās izglītības ilgtermiņa mērķis. LLU Jelgavā piedāvā studijas 44 STEM jomas programmās, kas paredzētas speciālistu sagatavošanai tautsaimniecībai nozīmīgās nozarēs – lauksaimniecībā, mežsaimniecībā, veterinārmedicīnā, IT, enerģētikā, kokapstrādē, mašīnbūvē un tehnoloģijās, pārtikas tehnoloģijā, būvniecībā, meliorācijā, vides un ainavu arhitektūrā, mērniecībā u.c.

Pievienots 12/09/2017