Pārlekt uz galveno saturu

Revolūcija lauksaimniecībā jeb latvānis – viagras aizvietotājs

Attēla autors: No LLU arhīva

LLU Ekonomikas un sabiedrības attīstības fakultātes mācībspēki starptautiska projekta „Education in rural entrepreneurship through producing of medicinal and aromatic plants” ietvaros devās pieredzes apmaiņas braucienā uz Rumāniju, lai iepazītos ar ārstniecības augiem, to pielietojumu un kultivēšanas iespējām lauksaimniecībā.

Projekta ietvaros uzmanība tiek pievērsta 20 ārstniecības un aromātiskiem augiem, kas savvaļā aug Latvijā, Vācijā, Polijā un Rumānijā, bet dažādu iemeslu dēļ to ievākšana savvaļā pārstrādes vajadzībām apdraud to izplatību un tās sāk izzust. Tāpēc projekta ietvaros tiks izpētīts vai šīs augu sugas ir iespējams kultivēt lauksaimniecībā, tādējādi pasargājot tās no izzušanas un piedāvājot lauksaimniekiem alternatīvu saimniekošanas veidu, kas nes peļņu. Projekta noslēgumā plānots izstrādāt rokasgrāmatu, kurā būs sniegti skaidrojumi, kā konkrētās augu sugas pareizāk audzēt un kāpēc tās ir vajadzīgas un sabiedrībai noderīgas.

Brauciena laikā tika iepazīts projektu partneru izveidotais sociālais uzņēmums “Eco Herbal”, ko dibinājusi jauna rumāņu ģimene, ar mērķi nodrošināt izejvielas (aromātiskos augus) veselīgu, dabai draudzīgu produktu ražošanai un vienlaikus risināt sociālās problēmas Rumānijā, uzņēmumā nodarbinot romu izcelsmes bezdarbniekus un mazo piemājas saimniecību īpašniekus. Lai gan sākotnējās investīcijas uzņēmuma uzsākšanai bija relatīvi nelielas – finansējums pietika vien neliela zemes gabala iegādei un pārstrādes ceha celtniecībai (precīzāk – sienu un jumta būvniecībai) –, tomēr četru gada laikā pārstrādes cehs tika labiekārtots un iegādātas iekārtas aromātisko augu pārstrādei. “Eco Herbal” nodrošina romu ģimenes un mazos lauksaimniekus ar sēklas materiālu un stādiem un pēcāk no viņiem iepērk gatavo produkciju, ko realizē tālāk tirgū. Tādējādi ar sociālā uzņēmuma palīdzību vienlaikus tiek risinātas gan vides, gan sociālās problēmas valstī – jo kā uzņēmuma pārstāvji norādīja, ar aromātisko augu audzēšanu lauksaimnieki no 1 ha var iegūt līdz pat piecām reizēm lielāku peļņu, nekā audzējot tradicionālās kultūras, piemēram, graudaugus, turklāt aromātisko augu audzēšanā netiek izmantoti nekādi mēslošanas līdzekļi, kas pozitīvi ietekmē apkārtējo vidi.

Vizītes laikā tika apskatīti eksperimentālie lauki ar vairāk nekā 200 aromātiskiem un ārstniecības augiem, t. sk. ar tiem 20, kas paredzēti projekta ietvaros sīkākai analīzei. Viens no uzņēmumiem, kuriem ”Eco herbs” piegādā gatavo produkciju, ir “Dacia Plant”, kas tālāk ražo ekoloģiskus kosmētikas līdzekļus un uztura bagātinātājus plašam patērētāju lokam. Viens no šiem produktiem tiek veidots no latvāņiem, ko pieņemts uzskatīt par indīgu un iznīdējamu augu. Taču uzņēmuma īpašnieks, savulaik studiju laikā vērojot, kā govīm uzlabojas piena izslaukums, ēdot latvāņus, izdomāja, ka varētu “izslaukumu” palielināt arī “cilvēku sugai”. Kā izrādās, latvāņu sēklas uzlabo ne vien potenci, bet pat auglību un pareizā pielietojumā ir nevis indīgs un kaitīgs, bet pat ļoti noderīgs. Pareizi izmantojot it kā nevienam nevajadzīgas lietas un indīgus augus, tiek radīt radīti produkti ar augstu pievienoto vērtību.

Pievienots 14/09/2017