Pārlekt uz galveno saturu

Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūts ieinteresēts sadarbībā ar LLU

16. oktobrī LLU notika universitātes pētnieku tikšanās ar Norvēģijas Bioekonomikas pētījumu institūta (NIBIO) pārstāvjiem Ieviņu Stūrīti un Arne Bardalenu par sadarbības iespējām starptautisko projektu ietvaros.

“Semināru atklāja Zinātnes un projektu attīstības centra vadītāja Dzidra Kreišmane. Pēc pasākuma atklāšanas tika prezentētas pētniecības aktivitātes NIBIO institūtā. Arne Bardalens prezentēja zinātnes institūciju struktūru Norvēģijā, akcentējot veiktās reformas, kuras rezultātā, apvienojot 3 pētniecības institūtus, arī tika dibināts NIBIO institūts. Kopumā Norvēģijā valsts sniedz finansējumu 45 zinātnes institūtiem, kas nodarbina 6500 darbiniekus ar kopējo apgrozījumu 700 miljoniem eiro gadā,” stāsta LLU projektu vadītājs Mareks Rubīns.

NIBIO attīsta 5 pētniecības virzienus 34 departamentos, kas izvietoti 18 vietās Norvēģijā. Arne Bardalens atklāja, ka institūta nosaukšana par bioekonomikas institūtu atspoguļo Norvēģijas valdības vēlmi pāriet uz sabiedrību ar zemu ogļskābās gāzes emisiju līmeni.

“NIBO pētniece Ieviņa Stūrīte, kas ir LLU Lauksaimniecības fakultātes absolvente, prezentēja NIBIO Zālāju un mājlopu departamentu, kurā pati strādā. Šis departaments atrodas 9 dažādās vietās Norvēģijā. Tika uzsvērts, ka atrašanās tik daudz vietās ir problemātiska un tāpēc ir sarežģīta darba organizācija. Tāpat Ieviņa Stūrīte uzsvēra pozitīvo sadarbību starp LLU un NIBIO projekta "Inovatīvi risinājumi kailgraudu auzu un miežu un tritikāles izmantošanai cilvēku veselības nodrošināšanai" ietvaros,” skaidro Rubīns.

Semināra turpinājumā Dina Popluga prezentēja LLU struktūru un pētījumu virzienus un pētījumu jautājumus.

Semināra diskusiju daļā Ieviņa Stūrīte uzsvēra, ka pētniekiem Norvēģijā ir daudz mazāks administratīvais slogs. Produktīvai sadarbībai vajadzētu Norvēģijas pētniekus savlaicīgi informēt par sadarbības iespējām projekta ietvaros, lai pietiktu laika lēmumu pieņemšanai par dalību projektā un projekta pieteikuma sagatavošanai.

LLU rektore Irina Pilvere uzsvēra, ka pētījumu virzieni un jautājumi NIBIO un LLU ir līdzīgi, tāpēc tiek cerēts uz veiksmīgu sadarbību arī turpmāk.

Tikšanās noslēgumā NIBO pētnieki kopā ar Lauksaimniecības fakultātes dekāni Zintu Gaili un fakultātes pētniekiem apmeklēja Lauksaimniecības fakultātes laboratoriju kompleksu (Strazdu iela 1, Jelgava).

LLU zinātnieki, kuri vēlas attīstīt sadarbību ar NIBIO, aicināti kontaktēties ar LLU projektu vadītāju Mareku Rubīnu.

Pievienots 20/10/2017